Muuseum esitas Tätte kontserdi eest lubatust priskema arve (8)

Muuseum esitas Tätte kontserdi eest lubatust priskema arve

TULUS KONTSERT: Isegi juhul kui kõik Tätte “Tuulevaiksel ööl” Kuressaare kontserdi külastajad oleksid pileti ostnud eelmüügist 160 krooniga, olnuks kontserdi korraldaja tulu vähemalt 700 000 krooni. Kohapeal müüdi pileteid aga veelgi kallimalt.
Foto: Egon Ligi

Kuressaare lossihoovis toimunud Jaan Tätte ja tema sõprade kontsert “Tuulevaiksel ööl” tõi kohale umbes 5000 inimest. Pärast üliedukaks kujunenud kontserti laekus selle korraldajale aga Saaremaa muuseumilt esialgu arvatust kõvasti priskem rendiarve.

Kontserttuuri peakorraldaja Aarne Valmis ütles Saarte Häälele, et täpsetest summadest ta kokkulepete tõttu rääkida ei tohi, kuid juhtunut üldisemalt kommenteerima oli ta nõus. Valmise sõnul on nad 20 aastat maksnud Saaremaa muuseumile alati kindlat kokkulepitud renti, mis ei ole olnud teatud protsent müügitulust.

“Oleme nõus maksma Jaan Tätte kontserdi eest mõnevõrra rohkem kui tavaliselt, aga kindlasti mitte kaks korda rohkem kui näiteks juunikuise tuuri eest (“Disko pole oluline, punk on põhiline”),” rääkis Valmis. “See summa, mida Saaremaa muuseum hetkel meilt nõuab, on oma tasemelt kolmandal kohal Eesti vabariigis,” tõdes kontserdi korraldaja.

Tema sõnul jäävad rendi suuruselt Saaremaa muuseumist ettepoole vaid Tallinna lauluväljak ja Tartu laululava. “Samas ei ole nendes kohtades tarvis sõita terve tuuri meeskonnaga üle mere ega jääda sinna ka ööseks,” lisas ta. Valmis avaldas kahetsust, et ta ei sõlminud Saaremaa muuseumiga eelnevalt kirjalikku kokkulepet, vaid jäi suulise kokkuleppe juurde, nagu oli olnud varasematel aastatel.

“Ka ei osanud me unes ette aimata, et näiteks juunikuise tuuriga võrreldes tõuseb hind täpselt kaks korda,” oli Valmis omajagu nördinud. Muuseumi majandusjuhataja Tanja Bõstrov selgitas Saarte Häälele, et kokkulepitud summa, millest Aarne Valmis rääkis, oli eelmise aasta erilepe. Muuseumi hinnakiri on tema kinnitusel olnud aastaid ühesugune – 10 protsenti sissetulekust – ja see kehtib kõigile.

“Oleme tõepoolest Aarne Valmisele üürisummas vastu tulnud ja temalt üüri saanud kordi vähem. Selle kontserdi puhul esitasime tõepoolest pisut suurema arve, kuna sellise suure kontserdi korral on ka muuseumi kulud tunduvalt suuremad kui mõne väiksema ürituse puhul,” lausus muuseumi majandusjuhataja. Üüri sisse kuulub tema sõnul prügivedu, platsi koristus, valvuri töötasu, ürituse korraldaja meeskonnale tasuta tualetid, duširuumi kasutamine ja lavameeskonnale puhkeruumide võimaldamine.

Samuti toimub platsil kontserdi ajal kaubandustegevus, millest muuseum ei saa sentigi, makstakse hoopis kontserdi korraldajale, antud juhul siis Aar-ne Valmisele. Kui arvestada, et platsil oli ca 4500 inimest ja eelmüügist ostetud pilet maksis 160 krooni, siis näitavad väiksemadki arvutused, et Valmis maksab üüri palju vähem, kui näeb ette muuseumi hinnakiri, selgitas Tanja Bõstrov.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 93 korda, sh täna 1)