Vilsandi linnuriigist üleriigilise looduskaitseni

Vilsandi linnuriigist üleriigilise looduskaitseni

ME KOLMEKESI TULEME: Jiwon Koreast ning jaapanlannad Fuki ja Yuki tulid Eestisse tööle vabatahtlikena.
Foto: Aare Laine

Laupäeva õhtul teatan klassivennast juubilarile Antsule ja tema sünnipäevalauas istujaile, et tulin just saja-aastase juubelilt, soovides 40 aastat nooremale visale saarlasele, kelle ettevõtlikkust ja meistrimeheoskusi annab imetleda, jätkuvat energiat kodutalu edendamisel ja nael kummi Euroopa teedel roolides.

Kes sai sajaseks?” pärib nooruslik koolivend ja mitukümmend silmapaari jäävad teisele juubelile kiirustanud mehele otsa vaatama. “Vilsandi rahvuspark,” kõlab lakooniline vastus.

Just nii. 14. augustil sada aastat tagasi täitus Vilsandi tuletornivahi Artur Toomi unistus – Vaikade kaitseala sai juriidilise dokumendi. Kihelkonna kirikumõisa ja Riia loodusuurijate ühingu esindajad kirjutasid alla rendilepingule Vaika saartele merelindude kaitseala loomiseks. Tänu Toomi initsiatiivile on Vaika saartest alguse saanud Eesti ja kõigi Baltimaade looduskaitseline tegevus.

Sada aastat tagasi rentis Artur Toom kuue kuldrubla eest Kihelkonna kirikumõisalt kaitse alla võetavad saared. See on sündmus, mis väärib suurelt tähistamist. Suurelt seda tähistatakse. Ja mitte ainult Vilsandil ja rahvuspargi keskuses Loona mõisas, vaid kõikjal Eestimaal, kõigi suuremate kaitsealade keskustes.

Kuressaares toimuv ajalookonverents, linnuse hoovi kontsert, jutu- ja töötoad on magnetiks tuhandetele. Kõik soovijad mandrimaalt ei pääsegi loodusmatkadele. Grupid täituvad eelregistreerimisel kiiresti. Bussid pole kummist ja Saaremaale saavad vaid need, kes endast korraldajaile nobedasti teada annavad.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)