Nael: Viikingite lahingu fonogramm leitud

Nael: Viikingite lahingu fonogramm leitud

 

Juba mitu aastat on kahtlased isikud Salmel maapinda segi tuhninud ja sealt mingeid säärekonte välja kaevanud. Kuu aega tagasi avastasid nad minu ammuse panipaiga, kuhu olin varunud mustadeks päevadeks soola, suhkrut, hülgerasva ja salpeetrit. Nüüd aga palusid nad minu käest abi hoopistükkis kummalise asja avastamise tõttu.

Uskuge või mitte, aga ühe koeraskeleti tagumise jalakondi küljest avastati pisike kassett, kuhu peale on salvestatud tekst, mis viitab otseselt verisele löömale kunagises Salme rannas. Põhimõtteliselt on see nagu viikingilaeva must kast, arvatavasti sidus selle sinna viimane veel elus olnud viiking, kes tahtis selle saata Erik Punahabemele. Aga ideeks see jäigi. Liiva-Annus jõudis enne kohale.

Arheoloogide pealik siis palus mul ja minu sõbral, kõiketeadjal professor Kosmosel see jutt sealt ära transkribeerida. Peab ütlema, et tulemus oli üllatav. Vestlus käis rootsi keeles.

Kõigepealt on kuulda vaid kohinat ja mingit jorisemist. “Jää vait, Gustaff!” käratab kare meeshääl otse mikrofoni. “Õlut sa enam ei saa. Sellest ajast saadik, kui me Ojamaalt lahkusime, oled sa vaid lakkund. Paras sind viinaravile saata, küll seal juba osatakse sul teravate riistadega see viinahimu ära võtta.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)