Somaaliasse sõitvad piraadikütid tegid Saaremaal trenni (13)

Somaaliasse sõitvad piraadikütid tegid Saaremaal trenni

PIRAATIDEGA VÕITLEMA: Eile Saaremaalt lahkunud üksus läbis siin nädala aja jooksul esimese faasi väljaõppest, mida läheb neil ehk tarvis Aafrikas, kuhu Eesti riik kavatseb saata oma üksuse. Alumises reas keskel üksuse juht, saarlasest leitnant Rait Luks.
Foto: Raul Vinni

Nädal aega harjutas Karujärvel ja Tammuna kordonis 12 sõdurist koosnev üksus, kes, juhul kui riigikogu selleks loa annab, osalevad Euroopa Liidu piraatlusevastases operatsioonis Somaalia vetes.

“Tegemist on siis laeva kaitsemeeskonnaga,” rääkis üksuse saarlasest juht, leitnant Rait Luks Saarte Häälele. Laeva kaitsemeeskonna ülesandeks on turvata Somaalia ranniku lähistel liikuvaid kaubalaevu. Kaitseministeeriumi andmetel saadetakse kaitsemeeskond ohustatud kaubalaevale tavaliselt 2–3 päevaks, et vajadusel alust piraatide eest relvadega kaitsta ja anda staapidele informatsiooni mereruumis toimuvast.

Saaremaal toimus koostöös Kaitseliiduga väljaõppe esimene faas, kus harjutati leitnant Luksi sõnul väikeüksuste taktikat, üksuse koostööd, rünnakut avatud ja hoonestatud alal. Toimusid laskeharjutused erinevatest relvadest. Karujärves ja üks kord ka avamerel harjutati lahingujumist, mis on lahtiseletatult vormis ujumine, erinevate taktikatega.

Lahingujumise üks oluline osa on ka vormirõivastuse kasutamine päästevahenditena. Näiteks on võimalik püksid jalast võtta, need täis puhuda ja kasutada siis päästerõngana, tõi üksuse juht ühe näite, kuidas saab oma rõivaid kasutada päästevahendina. “Avamerel oli ikka täiesti teine kogemus, laev nihkub vaikselt eemale, jalgu põhja panna ei saanud,” rääkis Luks pühapäeval piirivalvelaev Valve abiga toimunud õppusest.

Praeguses nii-öelda maapealses faasis kinnistati leitnant Luksi sõnul põhitõdesid. Järgmises faasis hakatakse harjutama juba konkreetselt laevadega. Peamiselt kasutatakse sõjalaevu, kuid üritatakse ka nii palju kui võimalik harjutada tsiviilalustel.

13-aastase mereväe kogemusega leitnant Luksi sõnul kuulub üksusesse 12 meest: endised mereväelased, kaadrimereväelased ning pooled mehed üksuses on Afganistani ja Iraagi missioonide kogemusega Scoutspataljoni liikmed. Nii mõnigi mees on missioonilt alles värskelt saabunud. Leitnant Luksi kinnitusel on hea, et üksusesse kuulub erineva tasemega kaitseväelasi.

Somaalias toimuvaga ühelgi üksuse liikmel seni kokkupuuteid olnud ei ole. Üksuse juht ise on tsiviilmeremehena Aafrikas sõites näinud relvastatud tsiviilkonvoisid sadamas, kuid see on ka kõik. “Põhitõed on ikka samad,” sõnas ta, viidates, et ei ole vahet, kas missioon toimub kuival maal või merel, Aasias või Aafrikas.

Esimest korda pikemalt koos olnud üksusega jäi leitnant Luks oma sõnul vägagi rahule, nagu ka Saaremaal valitsenud tingimustega ja kohalike koostöövalmidusega. “Siia on alati hea tulla,” märkis Kärlalt pärit Luks, kes riigikogu loa korral suundub aasta lõpuks juba Aafrika missioonile.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 151 korda, sh täna 1)