Ööriku kiriku kellatorn on restaureeritud

Ööriku kiriku kellatorn on restaureeritud

Foto: Erakogu

Sel nädalal andis ehitusfirma OÜ Tafrix Eesti apostlik-õigeusu kirikule (EAÕK) üle Ööriku püha Kolmainu kiriku taastatud kellatorni.

Ligi kuu aega kestnud tööde käigus vahetati välja avariilise kellatorni plekk ja restaureeriti torni puidust osad, puhastati ja värviti torni rist, parandati ja värviti torniluugid ning krohviti ja värviti kellatorni seinad. Tornikiivri sibulakujuga tipuosa oli remontimata juba 110 aastat, auklik must plekk pärines restauraatorite sõnul torni ehitamise ajast. Kiivri puitosa oli aga tugevalt kahjustunud. Restaureerimistööde käigus sai kirik ka kaasaegse piksekaitse süsteemi.

Restaureerimistöid juhatas Jaanus Alliksaar. Tööd läksid maksma pool miljonit krooni. Raha sai EAÕK selleks riiklikust pühakodade programmist.
Tafrixi poolt andis valminud kellatorni üle firma juhatuse liige Riho Metsla ja vastu võttis EAÕK kantsler Martin Toon. Juures viibisid veel Orissaare valla, muinsuskaitseameti, koguduse ja Ööriku nunnakloostri esindajad. Kõik olid tehtud tööga rahul.

Ööriku kogudus avati 1846. a. Koguduse geomeetrilises keskpunktis Öörikul valmis pühakoda 1873. a. Hiljem pikendati kirikuhoonet ja 1899–1900 ehitati juurde ka kellatorn. Koguduse jumalateenistused toimuvad kord kuus, lisaks talitused, mida pühakojas läbi viiakse. Kirikut kasutavad igapäevaselt ka Ööriku Eelkäija Ristija Johannese skiitas elavad nunnad.

Preester Andreas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)