Linnuses saab Valjala mustrid kiikudes selgemaks

20. augustil avatakse Saaremaa muuseumis Valjala rahvariide aineline näitus “Kikerikiik”, mille kuraator on Valjalast pärit Astra Mõistlik ning mis sõidab septembri lõpus esindama Saaremaa muuseumi XIII Eesti muuseumide festivalil Narvas.

Astra Mõistliku sõnul on väljapanek mõeldud eelkõige lastele – oluline on tuua laps sellele näitusele, et tekitada temas emotsioone ja ideid. Lisaks annab näitus lapsele võimaluse õppida huvitaval viisil tundma oma kodukoha kultuuri ja seda nautida.

“Ruumis on kaks puidust kiike, mis on varustatud helisensoritega, st et kiikumisel tekib heli, lisaks käivitub kiikede liikumisel projektor, mis projitseerib kiikede ette seinale Valjala kihelkonna rahvarõivast inspireeritud mustrikogumeid,” selgitas Mõistlik, lisades, et “Kikerikiik” kujutabki endast protsessi, kus näitusekülastajast laps võtab samuti osa heli ja pildi loomisest ning informatsiooni edastamisest.

Projektoripildist vabadel seintel on fotod Valjala rahvariiete erinevatest komponentidest ning mehe ja naise tervikpilt nendes rõivastes. Tegemist on Eesti Rahva Muuseumi ja Saaremaa muuseumi esemekogu ja fotokogu fotodega, mis kujutavad 19. sajandi Valjala meest ja naist ning nende riietust.

Näitusel on igal külastajal ka võimalus valmistada endale meene: kasutades erinevaid mustritempleid, luua väike postkaart. Näitus on eelkõige mõeldud eelkooliealistele ja algklassilastele ning on avatud 17. septembrini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)