Sõnajalgade kopteril pudenes lennu ajal summuti küljest (lisatud video!) (25)

Sõnajalgade kopteril pudenes lennu ajal summuti küljest (lisatud video!)

LENDAS OMA TEED: Aado leitud torujupp osutuski mõneteise kilomeetri kaugusel elavate Sõnajalgade helikopteri summuti otsaks, mis lennu ajal kopteri küljest lahti tuli ja alla kukkus.
Foto: Peeter Kukk

Juuli keskpaigas tihedal heinateo ajal leidis Salme vallas Suurna külas elav Aado Himmist oma heinamaalt kuivava heina seest tulikuuma toru, mis oli sinna pudenenud otse taevast.

Kuskilt mujalt kui taevalaotusest see sinna sattuda ei saanud, sest toru lebas otse keset heinamaad, kuhu ükski masin ei satu. Aado Himmistil oli parasjagu käsil ühe heinakaare minema vedamine ning kui ta heinamaale tagasi jõudis, ootas teda ees kuivavatel heintel lebav käsivarrepikkune toru.
“Täitsa tulikuum oli see ja selle alla jäänud heina oli ta täiesti mustaks põletanud,” rääkis Himmist Saarte Häälele.

Esiti ei saanud tulist toru kuigi hästi kättegi võtta, kuid mees tõstis selle siiski kõrval asuva karjaaia postile jahtuma. Himmisti sõnul on toru terasest tehtud ja suhteliselt kerge, mistõttu võib see olla vaid mõne kopteri või väiksema lennuki küljest pärit. Seda enam, et leituna oli ta väga tuline. “Tundub, et mingi mootori väljalasketoru, mis ta muud olla saab. On ta mõne lennuki või kopteri küljest, seda mina ei tea,” tähendas ta Saarte Hääle reporterile toru näidates.

Mees rääkis mõni aeg pärast jupi leidmist sellest ka külla sattunud vallavanemale Kalmer Poopuule ning viimane võttis ühendust perekond Sõnajalgadega, kes oma helikopteriga ka sealkandis lennata armastavad.
“Selsamal päeval lendasid Sõnajalad siit mitu korda üle,” kinnitas Himmist. Vallavanemale olid Sõnajalad öelnud, et lähevad torujuppi kindlasti vaatama, kuid senimaani pole keegi sellel Aado juures järel käinud.

Täieliku selguse tõi loosse kopteri omanik Oleg Sõnajalg, kes kinnitas
Saarte Häälele kohe, et toru on pärit nende lennumasina küljest. “See on tõesti meie helikopteri summuti ots,” sõnas ta lõbusalt. Sõnajalg selgitas, et helikopter on täpselt niisamasugune tavaline mootorsõiduk kui auto ning nii võib ka sellel mõni jupp vahel lahti tulla. “Ja nii ka see summuti ots tuli ilmselt keevitusest lahti,” lausus Oleg Sõnajalg.

Ta tõdes, et tegelikult nägi ta juba enne lendama minemist, et summuti ots on kahtlane, kuid ei pidanud viga nii suureks. “See oli tõesti minu väike hooletus enne lendama minemist kopterit kontrollides,” tunnistas ta. Summuti otsa kaotsiminek lendamist ei seganud ja nii avastatigi alles pärast maandumist, et jupp summutist on kadunud. “See ots on mõeldud selleks, et juhtida gaasid kõrvale, ja ta ongi tegelikult rohkem selline iluasi,” rääkis Sõnajalg, milleks toru helikopteri küljes vajalik on.

“Panime juba ka uue otsa summutile, sest helikopteriga on nii, et ega sel ju midagi remontida ei saa. Kui midagi juhtub, siis on see kindlasti vaja uue osaga asendada,” pole tema sõnul küljest kukkunud jupiga enam midagi teha. “Selles mõttes võiks sellele küll järele minna, et siis jääks see endale reliikviana alles,” arvas ta.

Kuigi lennuseadus ütleb, et õhusõiduki omanikul on kohustus taolistest intsidentidest lennuametit teavitada, siis lennuameti lennutegevuse osakonna vaneminspektori Raivo Kase sõnul neile sellekohast informatsiooni seni laekunud ei ole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 123 korda, sh täna 1)