Prügikaal ajab inimesed raevu (12)

Prügikaal ajab inimesed raevu

TÖÖTAJAD SÕIMUALUSTEKS: Urmas Meerits rõhutas, et Kudjape jäätmejaama töötajad täidavad lihtsalt neile pandud töökohustusi ning seega ei ole rahulolematutel kodanikel mingit õigust sealseid naistöötajaid pättideks ja varasteks sõimata, politseiga hirmutada jne.
Foto: Egon Ligi

Kudjape ümberlaadimisjaama töötajad saavad pea iga nädal süüdistusi pettuses: inimesed ei ole rahul suure autokaaluga, mis mõõdab prügi kogust 20 kg täpsusega, mistõttu pisema koguse korral tekivad vaidlused.

Saarte Häälega rääkinud mees selgitas, et viis juba teist korda Kudjapele prügi ja prügikott kaalus 8,7 kg. Vastavalt hinnakirjale pidanuks ta maksma alla 20 krooni. Autokaal kaalus tema prügikoguse natuke suuremaks ning mehel tuli seega loovutada 32 krooni. “No kuidas see küll võimalik on?” imestas Kaarma valla suvitaja Heikki. “Juba teist korda selline asi!” lisas vihane klient.

Ümberlaadimisjaam OÜ juhatuse liige Urmas Meerits ütles, et Eesti vabariigis on prügilates ja jäätmejaamades kasutusel alates 2005. aastast suured autokaalud, mis on 40–60-tonnise kandevõimega ja 20 kg täpsusega. Minimaalne vastuvõtukaal on 10 kg, mille registreerib nii kaal kui ka arvutiprogramm, mille alusel maksekviitung väljastatakse ning erandit nad kellelegi teha ei saa.

Järelikult võis antud juhul kotis olla Meeritsa sõnul üle kümne kilo prügi. Kui elektrooniline autokaal näitab prügikogust alla 10 kg, tuleb maksekviitungi alusel tasuda 20 krooni. “Antud kaalu juures ei saa kuidagi rääkida üksikutest kilogrammidest või siis sadu gramme taga ajada,” ütles Meerits.

Enne 2005. aastat oli kasutusel jäätmekoguste visuaalne hindamine kuupmeetri alusel ning nüüd on arvestamine tänu kaalumisele läinud palju täpsemaks, rääkis Meerits. Sellest hoolimata on tema sõnul nädalas paar juhtumit, kus inimesed on kalli hinna peale pahandanud. Meerits lisas, et inimesed on lihtsalt harjunud sellega, et prügi peab saama tasuta ära anda.
“Kõige hullem on variant, et inimene tuleb siia, kaalub oma prügi ära, maksab isegi raha ära ning alles siis vihastab ja nõuab raha tagasi,” ohkas Urmas Meerits.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)