Saia külas paisusid murumunad hiiglaslikeks

Pontsakate murumunade fotod Saarte Häälele saatnud Äli Sammelselg nentis, et nende pere leidis hiidseened möödunud nädalavahetusel oma Kaarma vallas Saia külas asuva maakodu hoovist.

Äli Sammelselja sõnul oli pererahval parasjagu käsil võsa raadamine, kui võsa vahelt vaatasid ühtäkki vastu käelabast kõvasti suuremad hiidmurumunad. “See oli eelmisel pühapäeval, kui need leidsime. Ausalt öeldes pole varem seal võsa vahel ringi vaatanud, seega ei teagi öelda, kas selliseid seal varem ka kasvanud on,” rääkis Sammelselg.

Kui esimest korda hiigelseentega kokku sattudes jäid murumunad mõõtmata, siis eile käis naine neid spetsiaalselt mõõdulindiga üle mõõtmas. “Kõige suurema ümbermõõt on 107 cm, läbimõõt 38 cm ja kõrgus 20 cm,” luges naine ette värsked mõõtmistulemused. Kas murumunad ka edasi paisuda võivad, pole kindel, sest eile olid need Sammelselja sõnul hakanud juba pisut kollakaks tõmbuma.

Mainekas seeneteadlane Erast Parmasto ütles Saarte Häälele, et kõnealune leid jääb Eesti kõigi aegade rekordile kõvasti alla, kuid seent märganud lugejat tuleb sellegipoolest tähelepanelikkuse eest kiita. “Seni on suurim murumuna, mis Eestis on leitud, olnud kahemeetrise ümbermõõduga ning see kaalus 16 kg,” märkis Parmasto. “Kuid eks iga leidja meelest on tema leitu väga erakordne, ja seal pole ka midagi pahaks panna, sest tegemist on ju väga silmatorkava ja iseäraliku seenega.

Sellest seenest on võimatu niisama mööda minna,” lisas seeneteadlane.
Erast Parmasto sõnul on murumunasid nähtud väga erinevates suurustes, kuid üldiselt need kasvavadki üsna suureks. “Eks ta on noorelt pisike ja siis tasapisi kasvab aina suuremaks nagu inimesedki,” tähendas ta.

Seeneteadlane palus kõigil, kes juhtuvad eriskummalisi seeni leidma, saata talle neist fotosid aadressil erast.parmasto@emu.ee .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)