Saaremaasse armunud Itaalia ajakirjanikud

Saaremaasse armunud Itaalia ajakirjanikud

KOOS SÕPRADEGA: Sel pildil on Patrizia ja Giovanni (keskel) koos oma heade sõpradega – Tallinna ülikooli slaavi filoloogia õppejõu Inna Adamsoni ja Valjalast pärit Raivo Pukiga.
Foto: Egon Ligi

Eile pärastlõunal külastas Saarte Hääle toimetust kaks kolleegi Itaaliast – suvesaar-lastest abielupaar Patrizia Romagnoli ja Giovanni Rossi. Mõned aastad tagasi soetasid nad endile kinnistu Valjala vallas, kus nüüd valmis maja ja kasvatakse ka lambaid.

“Meie sidemed Eestiga said alguse juba kaheksa aastat tagasi,” meenutas Patrizia lähiminevikku. “See oli nii, et liikusime nagu ikka suviti puhkuse ajal autoga mööda Euroopat ja ükskord otsustasime külastada ka Läänemere idakaldale jäävaid maid.”

Lätimaa kaudu satuti tookord ka Eestisse. “Kuid mõte Eestisse endale teine kodu rajada tekkis meil just siin Saaremaal,” jätkas Patrizia. “Pärast Tallinna ja Narva külastamist lugesin turismiteatmikust Saaremaa-nimelise imekauni saare olemasolust ja loomulikult ei saanud me seda külastamata jätta.”

Kui Patrizia ja Giovanni tookord praamilt maha sõitsid, lakkas ootamatult töötamast nende auto aku. “Meid abistati lahkelt, kui olime hädas, ja just siis tekkiski mul mõte, et sooviksin elada Eestis,” märkis itaallanna.
Alguses muretseti endile väike suvila Tallinna lähistel, aga kolme aasta möödudes tekkis võimalus osta veel üks väike maatükike Saaremaal Valjala vallas, kuhu nüüd on eestlastest sõprade abiga rajatud ka väike maja.

“Lisaks muretsesime koos sõpradega endile ka 51 lammast, neist 25 kuuluvad meile,” naeris Patrizia ja lisas: “Praegu ei oska öelda, mis sellest kõigest saab, kuid kevadel loodame lammastelt järelkasvu.”
Küsimusele, mis ikkagi lõunamaa temperamendiga itaallasi siin Eesti- ja Saaremaal nii väga paelub, vastas Patrizia pärast mõningast mõttepausi: “Suurepärane põhjamaine kliima, kaunis taevas, kuid mis peamine – rahu ja vaikus.”

“Teil siin ei ole nii, et inimesed elavad kompaktselt koos nagu meil Itaalias,” jätkas ta. “Eestis on kõikjal väga vaikne ja rahulik, need on väärtused, mida tuleb hinnata ja hoida. Kuid samas on siin olemas ka tsivilisatsioon, mis tähendab, et vaikusest hoolimata ei teki kunagi tunnet, et oled kuskil kaugel pärapõrgus.” Ja pealegi on inimesed, kellega Patrizia ja Giovanni on siin kokku puutunud, äärmiselt ausad ja usaldusväärsed.

Elukutselt on Patrizia Romagnoli ja Giovanni Rossi ajakirjanikud. Kuni 1990. aastate lõpuni töötasid nad vasakpoolse ajalehe l’Unità toimetuses (asutatud kui Itaalia Kommunistliku Partei häälekandja, praegu on ajaleht lähedalt seotud aga vasaktsentristliku Demokraatliku Parteiga /it k Partito Democratito/).

Viimased kümme aastat on Patrizia töötanud Bologna ülikooli pressiteenistuses. Muide, Bologna ülikool on maailma vanim pidevalt töötanud kõrgkool, mille asutamisajaks peetakse aastat 1088. Giovanni on tegev Itaalia ajakirjanike ametiühingus (it k Federazione Nazionale Stampa Italiana).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)