Lõmala kunagine helgiheitjaplats avaldas Soome kapteneile muljet

Lõmala sadamahoones kohtunud Soome ja Eesti kaugsõidukaptenid imetlesid Saaremaa uusimat, vastvalminud sadamamaja, mekkisid suitsulesta ja ehtsat saaremaist kesvamärjukest ning said Möldri küla mehest võõrustajalt, Eesti reederite liidu peasekretärilt Enn Kreemilt ja mereajaloolaselt Bruno Paolt kuulda läbilõiget Saare maakonna merenduse ajaloost ja nüüdisajast.

“Istusime külalistemaja merepoolsel terrassil ja nautisime kaunist merevaadet päikeseloojanguni välja. See oli võrratult meeleolukas pilt. Eesti kaptenite klubi presidendil, meie suurima ja uhkeima reisilaeva Baltic Princess kaptenil Rein Õnnisel oli õnnis tunne tulla Soome kolleegidega just Lõmala sadamasse, sest tema isa sünnikodu on seal lähedal Riksu külas.

Lõmala ligidal Lahetaguse mõisas on sündinud aga meresõitja ja Antarktika avastaja Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Antarktikas on kaks talve teadustööd teinud ka Enn Kreem,” rääkis Bruno Pao. Mitmegi soomlasest kapteni mälestustelaekast rullus lahti ajakangas, mis tõi meremeeste silme ette aastakümnete taguse meretee Saaremaa rannikust mööda sõites.

“Lõmala sadamamaja kohal oli kunagi Vene piirivalvurite helgiheitja. Soome kaptenid rääkisid, et kui nad noorte tüürimeestena siit mööda sõitsid, siis Saaremaalt tõusid mere poole ja taevalaotusse pidevalt valgusvihud.

Raadiolokatsioonis tekkisid häired. Soomlased hoidnud meie rannikust mööda sõites kaugemale avamerele. Neil tekkinud õõvastav tunne. Nüüd said nad siis viibida samas paigas, kus kunagi asus seda tunnet tekitanud helgiheitja,” pajatas Bruno Pao.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)