Võimas äike süütas elumaja ja murdis puid

Võimas äike süütas elumaja ja murdis puid

NUKKER PILT: Elumaja, kus 88-aastane vanapapi üksi elas, pole pärast äikesetormi paraku enam elamiskõlblik.
Foto: Egon Ligi

Pühapäeva õhtul tervet Eestit räsinud raju võis suure tõenäosusega olla siinmail harva esinev võimas äikesetormi vorm derecho.

Viimase nädala jooksul on äike Saaremaad külastanud korduvalt ning järjekordse rajuhoo ajal pühapäeva hommikul kell 8.14 tuli päästjatel kiirustada Kihelkonna vallas Abaja külas asuva elumaja juurde, mille pikselöök oli põlema süüdanud.

Lääne-Eesti päästekeskuse avalike suhete büroo juhataja Sirle Mati sõnul elas põlema süttinud majas üksinda 88-aastane mees. Ka tulekahju puhkemise ajal oli majaperemees kodus, kuid pääses ise kiiresti välja ning tuli talle viga ei teinud. “Omanik ei saanud aga kiiresti abi kutsuda, sest lauatelefon ei töötanud eelmisest päevast alates,” rääkis Matt Saarte

Häälele, lisades, et abi kutsusid hoopis naabrid, kui nägid eemalt tulekuma. Pärast toimunud põlengut pole maja aga enam elamiskõlblik, kuna ligi 2/3 hoonest on tules hävinud. 80-ruutmeetrisel elumajal hävis täielikult katus ning eluruumid said hulgaliselt vee- ja suitsukahjustusi.

Sirle Matt märkis, et tuleroaks läinud maja ümber kasvavad suured pärnad ning neli või viis neist oli välk puruks löönud. “Tõenäoliselt süttiski maja kaugtabamusest – välk lõi puudesse ja tuli kandus sealt edasi majale,” selgitas Matt, kuidas tulekahju alguse sai. Viimased päästeautod lahkusid sündmuskohalt kell 11.04.

Puud langesid sõiduteele

Lisaks pikselöögi põhjustatud põlengule oli päästjatel Saare maakonnas laupäeva õhtust alates ühtekokku kolm väljasõitu kohtadesse, kus tuul oli murdnud puid. Laupäeval kell 19.27 oli Pihtlas puu kukkunud sõiduteele, pühapäeva hommikul kell 8.53 tuli päästjatel minna Kärla valda Oriküla tee risti sõiduteel olevat puud koristama ja kell 9.10 oli puu kukkunud elektriliinidesse Kihelkonna vallas Kurevere külas.

Kell 10.14 oli puu teele kukkunud Undva külas, kuid seal päästjate abi ei vajatud. “Kohalikud inimesed tõstsid ise puu kõrvale ja päästjad kohal ei käinud,” ütles Matt. Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann vabandas eile, et elektrifirma ei saa detailset infot pühapäevaõhtuste rikete hulga kohta edastada, kuna rikete dispetšer oli üle-eestiliste katkestuste tõttu väga hõivatud.

Eesti Energia kodulehel leiduva rikete info andmeil oli Saaremaa puhul eile tegemist peamiselt plaaniliste katkestustega ning neid oli Kaarma, Kärla ja Torgu vallas. Elektrita oli ühtekokku 66 majapidamist, neist 20 kodu

Kaarmal, 12 Kärlal ja 34 Torgus. “Arvestades üle Eesti äikese tõttu tekkinud katkestuste rohkust, oli Saaremaa üks piirkondi, mis pühapäevases tormis kõige vähem kannatada sai,” kinnitas Bachmann.

Rikete üüratult suure hulga tõttu oli Eesti Energia klienditelefon 1545 eile ajutiselt suletud ning selle teenindajad suunati samuti rikkekõnede vastuvõtmisele. Sel numbril helistades võis klient kuulda järgmist teksti:

“Meie telefonisüsteemi kliendivastuvõtu limiit on ületatud. Oleme seoses ulatuslike elektrikatkestustega üle Eestimaa klienditelefoni teenindajad suunanud teenindama klientide rikkekõnesid. Vabandame teie ees ja palume teil jätta klienditelefonile pöördumine hilisemaks ajaks. Me anname endast parima.”

Harvaesinev tormivorm

EMHI andmeil jõudis pühapäevaõhtune maru Eestisse kell 18.30, liikus kiiresti üle Eesti lõunast põhja ning vaevalt mõned tunnid hiljem jõudis äike ka Saaremaa kohale. Ilmajaama hinnangul võis tegemist olla Eestis harva esineva äikesetormiga, mida USA-s kutsutakse derecho’ks (hispaania keeles “sirgjooneline”). Sellisele äikeseliinile on iseloomulik kiire liikumine ja märkimisväärsed kahjustused, mida tekitab äikese tagalas maapinnale sööstev külmem õhk.

Sünoptik Merike Merilaini sõnul võib äikest tulla taas nädala lõpupoole, mil ilm jälle soojemaks kisub, kuid kindel selles olla ei saa, sest äikeseolukord võib tekkida väga kiiresti. “Seda saab tegelikult kõige rohkem vaid 24 tundi ette teada, pikemalt ette teada pole võimalik,” sõnas Merilain. Kuigi EMHI edastas ka eile järjekordse äikesehoiatuse, ei tohiks see Merilaini sõnul Saaremaad puudutada.

“Saaremaa kohal selliseid pilvi näha pole, kuid kuna vee temperatuur on kõrge ja meie kohal on suhteliselt jahe õhumass, siis võib Saaremaal ette tulla öist äikest,” ütles Merilain. Nii suurt äikesetormi, kui Eestit pühapäeval tabas, eilsetel andmetel vähemalt lähiajal enam tulemas pole.

Aastaid Saaremaal ilmavaatluseid teinud Heino Laht lisas, et sellist äikeseilmade rohkust pole saarel juba mitu aastat olnud. “Ja nüüd sel aastal siis nii palju ja nii tihti seda müristamist järjest. See on ikka haruldane, see äike, sel aastal,” rääkis Laht Saarte Häälele lisades, et tänavune äike on sama haruldane kui tänavune suur suvekuumus. “Millest see kõik täpselt põhjustatud on, ei oska öelda – see ilmaasi on üks keeruline asi,” arvas ta.

Põhjuseks, miks tänavu nii tihti äikest esineb, ütles Merike Merilain, et Eesti on sel suvel pidevalt olnud frontaaltsoonis – Venemaa poolt tuleb suur kuumus ja teiselt poolt on vastas Läänemere jahedus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)