Muhulane Raissa Laugen tähistas sajandat sünnipäeva (3)

Muhulane Raissa Laugen tähistas sajandat sünnipäeva

PALJU ÕNNE, PROUA RAISSA!: Muhumaa vanim elanik Raissa Laugen tähistas sajandat sünnipäeva.
Foto: Egon Ligi

Laupäeval peeti Muhus Tupenurme külas Raissa Laugeni 100. sünnipäeva. Eile käisid teda õnnitlemas ka Muhu vallavanem Raido Liitmäe ja sotsiaalnõunik Triin Valk.

“Oleks ma teadnud, et pildistama hakatakse, ma oleksin hambad ka kodus suhu pannud,” viskas elurõõmus vanaproua Raissa end pildile sättides nalja. Juubilar võttis külalisi vastu oma tütre Endla kodus Tupenurmes. Tema enda sünnikodu on Hellamaal asuv Kopli talu, kus ta siiani väga iseseisvalt ja tragilt toimetab.

Endla ütles, et nad lähevad vahel kohe tülli, sest ema tahab kõigega muudkui ise hakkama saada. “Ta teeb ise endale süüa ja tule pliidi alla, ka puid toomas tahab ikka ise käia,” rääkis Endla. Pikaealisuse saladust vanaproua avaldada ei tahtnud: “Pole seal mingit saladust, küll te noored ise ka ükskord mulle järele jõuate.”

Juubilari elu jooksul on juhtunud palju pöördelisi sündmusi ja ise arvab ta, et tema elu pole olnud sugugi kerge. “Kõige õnnelikum päev minu elus oli siis, kui minu mees tuli 1944. aastal sõjast koju. Ta oli kolm aastat olnud Venemaal ja meie jaoks kadunud ühes teistega. Kui venelane jälle sisse tuli, tulid eesti mehed kõige enne.

Ma nägin, kuidas üks mees tuli sõjaväeriietes otse minu kodu poole. Mul oli kaks poega siis ja ma hakkasin lapsi otsima, et kus nad siis nüüd on. Nad olid maja taga ja see sõjaväeriietes mees ütles: “Tere, pojad!” Mul ei ole elus õnnelikumat silmapilku olnud,” jutustas vanaproua. Kahjuks ei olnud seda õnne kauaks.

Mehe väeosa läks Saaremaale ja viie päeva pärast teda enam ei olnud. “Kõige kurvem hetk oligi see, kui ma sain oma mehe surmateate,” ütles Raissa. Tütar Endla lausus, et ema mälu on siiani väga hea ja mõistus terav. “Oi, ta on targem kui mina,” märkis ta rõõmsalt. Ka huumorimeel on juubilaril väga heas korras. “Ega minu vanuses ei saa enam kindel olla, et kõik, mida sa näed, ka tõsi on.

Äkki ma praegu magan kodus ja kujutan ette, et kõik tähtsad inimesed mind õnnitlema tulid,” ei uskunud ta enda sõnul päris hästi oma silmi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)