Ajakaja: Näitame, aga siis natuke ei näita ka! (6)

See turistitamise teema on Saaremaal sel suvel väga tuline. Ja mitte ainult sellepärast, et ilmad pigem tulised viimasel ajal on, vaid ka seepärast, et Saaremaa sel suvel jällegi tuliselt seiklejate huviorbiidis on. Väga hea mu meelest, sest kõik ettevõtlikud, kel vähegi nutti on olnud, et miskit toodet või teenust müüa, saavad nüüd väheke rasva koguda ja ehk seeläbi on ka talvekuude vaikus saarel väheke lihtsam üle elada.

Aga mõned asjad on ikka veel natuke omasoodu ka. Ja täna tahan kirjutada Saaremaa sildimajandusest. Esmapilgul tundub, et kõik olulised objektid on sildistatud. Tõepoolest. Vallast valda, külast külla kulgedes on päris hulgaliselt kenasti tähistatud kultuurimälestisi ja kohakesi suure tee ääres kutsuvalt ootamas ja nendele osutavaid silte, tundub, et on ka.

Elukvaliteet on vahest tõusnud niipalju ja väärikuski, et enam tee veerest silte näppama ei minda. Selles kontekstis saatsin ühel hommikul külalised omapäi saarele seiklema. Nii nad siis teele asusid, korralik kaart näpus ja selge siht silme ees. “Oh ära muretse!” hõigati mulle hüvastijätuks, “Me oleme palju reisinud ja pole siiani kuskil ära eksinud!”

Päev veeres omasoodu, kuni õhtupoolikul sain kõne: “Me ei tea, kus me oleme… kas sa saaksid meid päästma tulla…” Kuna teadsin umbes, kuhu külalised plaanisid minna, oli minu ülesanne suht lihtne. Ega saarlased ju saarel kuskil eksi!? Üsna kiiresti leidsin nad sealt kadakate vahelt. Polnud häda midagi rohkemat kui see, et olid hädas kommunikatsiooniga.

Nimelt alguses oli kõik kena. Sildid näitasid ja kaart kõneles sama. Kuni siis äkki silte lihtsalt enam ei olnud ja kaardi pealt oli ka üsna keerukas õiget metsatee juppi kätte leida. Ja kuidas sa siis lõpuni lähed, kui poole peal juhatus otsa lõpeb?

Teisepäeval läksin küladega kaasa, et seda asja kaeda. Et kas see asi on ikka nii hull? Ja ilma naljata, paljudes kohtades ongi Saaremaal nii, et silt sind lõpuni ei juhatagi. Mis siis ime, kui kadakate vahel ehmunud näoga turiste kohtad! Ikkagi inimesed ju need turistid ka ja ainult vaadata tahavad teised! Ja eksimine pidada inimlik olema. Aga kas ka eksitamine?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)