Kas tõepoolest ka kolmas kandidaat?

Kas tõepoolest ka kolmas kandidaat?

KES KEDA? Kuigi Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit on peetud tema eelkäija Vladimir Putini pelgaks peegelduseks, näitavad küsitlused, et praegu on president Medvedevi toetajaskond kasvamas.
Foto: Internet

Sel nädalal kommenteerisid poliitilised vaatlejad palju Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi avaldust, et ta ei oska öelda, kas 2012. aasta valimistel kandideerib tema või peaminister Putin või “veel keegi kolmas”. Asjatundjad oletavad siiski, et tegemist oli vaid kavala sõnademänguga, sest “keegi kolmas” ei haaku kuidagi praeguse režiimi plaanidega. Nii Venemaa president kui ka peaminister on sunnitud laveerima, et mitte anda stampvastuseid küsimusele, mida nende käest sageli küsitakse.

Esmaspäeval kohtus Dmitri Medvedev ajakirjanikega Sotšis asuvas suveresidentsis. Vestluse käigus puudutati nii praegu aktuaalseid kui ka mitmeid tulevikuküsimusi. Kõige suurem üllatus oli aga Venemaa riigipea avaldus, mis puudutas 2012. aasta valimisi. “Ma ei oska veel öelda, kas kavatsen kandideerida,” lausus ta. “Kandideerida võib Medvedev, võib Putin või ka keegi kolmas.”

Samas lisas ta: “Kõige olulisem on, et meie riik areneks stabiilselt ja elaks prognoositava stsenaariumi järgi.” Venemaa praegune president ei poolda eelseisvatel valimistel tihedat konkurentsi lähedaste vaadetega poliitiliste jõudude vahel. “See oleks kogu riigile väga halb,” kinnitas ta.

Sellega seoses meenutab Venemaa mõjukas majanduspoliitiline väljaanne Kommersant, et varem piirdus 2012. aasta presidendivalimiste nn short-list vaid tandemiga Putin-Medvedev. Seda on korduvalt rõhutanud nii peaminister Putin kui ka praegune president Medvedev.

“Oleme ühte verd”

Leht jätkab: esimest korda puudutati kõnealuseid valimisi umbes aasta tagasi, kui peaminister kohtus Valdai diskussiooniklubi (vt infokast – toim) esindajatega. Otsesele küsimusele, kas ta kavatseb 2012. aastal presidendiks kandideerida ja Medvedeviga konkureerida, vastas Vladimir Putin: “Me mõistame teineteist. Oleme ühte verd. Kui aeg tuleb, istume maha ja saavutame kokkuleppe vastavalt kujunenud olukorrale. Otsustame omavahel.”

President Medvedevi vastus Valdai diskussiooniklubile järgnes juba paari päeva pärast. Medvedev: “Veel mõned aastad tagasi ei kavatsenud ma kunagi presidendiks kandideerida. Kuid saatus tahtis teismoodi. Seepärast ei hakkaks ma praegu ses küsimuses mingeid prognoose tegema ega välista midagi.”

 

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)