Abiellujad pole notareid veel omaks võtnud (4)

Selle aasta 1. juulist kehtib uus perekonnaseadus, mis hõlmab abikaasade vahelisi õigussuhteid, vanemate ja laste vahelisi õigussuhteid ning alaealiste ja täisealiste eestkoste puhul tekkivaid õigussuhteid.

Kõnealuse seaduse jõustumisega anti õigus abielu sõlmida ja lahutada ka notaritele. Kuressaare notari Gerda Pitki sõnul on selle peamine põhjus asjaolu, et notar selgitab abiellujatele ja ka abielu lahutada soovijatele nimetatud toimingute õiguslikke tagajärgi, täpsemalt seda, millised varalised ja isiklikud kohustused sellega kaasnevad.

Abielu võivad sõlmida ja lahutada kõik vastavasisulise atesteerimise läbinud notarid, sealhulgas kolm Saaremaa notarit. Pitki andmeil on notareil õigus valida, kas nad sõlmivad abielu oma büroos või abiellujate valitud kohas. Lisaks õigusnõustamisele, mida notar abiellujatele annab abiellumisavalduse esitamisel, võib notar läbi viia ka nn abielusõlmimise tseremoonia, mis võib kokkuleppel toimuda ka abiellujate valitud kohas.

“Siiani on minu poole abiellumise sooviga pöördunud viis noorpaari, neist neli sooviga sõlmida abielu nende poolt valitud kohas,” ütles Pitk Saarte Häälele. “Kuna tegemist on äsja jõustunud seadusega, siis arvan, et inimesed ei ole jõudnud veel omaks võtta teadmist, et ka notar saab abielu sõlmida ja lahutada,” on abiellujad notari sõnul seni siiski pigem traditsioonidele truud. “Uute võimaluste, sealhulgas seaduste jõudmine inimesteni võtab aega,” tähendas ta.

Gerda Pitk enda sõnul ühtegi abielu senimaani sõlminud ei ole, kuna esimese abiellumisavalduse võttis ta vastu augusti alguses ning seadusest tulenev tähtaeg ei ole veel kätte jõudnud. Nimelt ei sõlmita abielu varem kui ühe kuu ja hiljem kui kolme kuu möödumisel päevast, mil abiellujad on esitanud abiellumisavalduse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)