Puukentsefaliiti haigestumine on saarel tunduvalt vähenenud (4)

Puukentsefaliiti haigestumine on saarel tunduvalt vähenenud

VÕIKAD VEREIMEJAD: Need end lõhkemiseni verd täis imenud puugid leiti õnneks koera, mitte inimese nahalt.
Foto: Ardi Vaba

Kuigi puukborrelioosi haigusjuhte on Saaremaal juulikuu seisuga registreeritud mõnevõrra rohkem kui mullu, on positiivne see, et entsefaliiti haigestumisi on samas olnud varasemast vähem.

Terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse spetsialist Inge Balin ütles, et puukentsefaliiti on 31. juuli seisuga registreeritud kolm haigestumist. Eelmisel aastal oli haigestunuid samal perioodil 12. “Tahaks loota, et haigestumiste arv on vähenenud tänu vaktsineerimisele, ja kindlasti on inimesed ka teadlikumad ohtudest, mis neid metsas puukide näol varitsevad,” pakkus Balin. Samas on puukborrelioosi tänavu 31. juuli seisuga registreeritud ühtekokku 154 korral. 2009. aasta samal perioodil registreeriti borrelioosi Saaremaal 143 haigusjuhtu.

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar märkis, et läbi aastate on puukentsefaliiti ja -borrelioosi nakatumine olnud kõige kõrgem just suvekuudel. Samas pole aga neil, kes puuki pelgavad, aga suvisest metsamarja- ja seeneajast ilma jääda ei taha, sugugi hilja end entsefaliidi vastu veel vaktsineerida. “Praegu ei ole hilja end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida – sel hooajal saab inimene kätte kaks doosi ja kolmas jääb juba järgmise aasta kevadesse,” selgitas Kutsar.

Saarte Hääle toimetusse jõudis mõne päeva eest tehtud fotojäädvustus puukidest. Foto saatnud Astrid ütles, et need end verd täis imenud parasiidid noppis ta oma koera karvade vahelt. “Ühe äravõetud puugi külge oli ennast söönud veel teine puuk, kolmas lodis koera kõhu peal ringi… Täitsa lõpp, milline puugiuputus,” ei suutnud Astrid ära imestada.

Epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar kinnitas lemmikloomaomanike rahustuseks, et loomad puukentsefaliiti ei haigestu, seega pole nende puhul puukide pärast muret tunda vaja. “Kodu- ja metsloomad on puukentsefaliidi viiruste pärisperemehed, kelle veres viirused püsivad,” selgitas ta. Ettevaatlik tasuks aga olla selles osas, et puugid võivad loomadelt viiruseid inimestele edasi kanda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)