Tagavere seltsi projekt jõuab telesaatesse

Eesti rahvusringhäälingu, maamajanduse infokeskuse ja Eesti Leader-tegevusgruppide koostöös kajastatakse Eesti Televisiooni suvesaates “Suveniir”, mida head on tehtud ja tegemisel Eesti maaelu arengukava 2007–2010 toetuste abil. Saaremaalt jõuab telesaatesse Saarte koostöökogu liikme MTÜ Tagavere Optimistide Selts Leader-projekt “Kogukonnaköök”.

Maamajanduse infokeskuse maaelu- ja kalandusvõrgustiku osakonna juhataja Krista Kõiv ütles, et kõigil 26 Leader-tegevusgrupil oli võimalus esitada üle-eestilisele konkursile kolm projekti. Koos põllumajandusministeeriumi esindajaga vaadati projektid läbi ja otsustamisel jälgiti, et suvine teleprojekt tuleks võimalikult mitmekesine. Saaremaal langes valik Saare toidu kasuks.

“Saarlased on hästi eesrindlikud, et oma kohaliku toidu projekte ajavad. Ning toidutegemine on alati väga huvitav,” põhjendas Krista Kõiv, kelle sõnul ootasid nad videovõtetega juulikuuni, et toetuste abil tehtud köök saaks valmis, et seda eesti rahvale näidata. Kokku filmiti mõned tunnid, loo pikkus saates on 5–7 minutit.

Projekti koostanud MTÜ Tagavere Optimistide Seltsi juhatuse liige Astrid Vaba ütles, et Tagavere “Kogukonnaköögi” projekt sai koostatud selge suunitlusega ettevõtlusele. “Seltsimaja ilma köögita on kui laps ilma püksata,” lausus ta, lisades, et neil on olemas oskusteabega inimesed, kes aitavad algajatel üle saada ettevõtluse alustamise raskustest ja hirmudest.

Tunnustatud köögi roll on tema sõnul piirkonna arengus olulise tähtsusega, kuna kohalikel tootjatel tekib võimalus oma kaupa nõuetele vastavalt ümber töödelda, pakendada ja turustada. “Koostööpartneritena näeme ka teisi saarlasi, kellel on soov oma väiksemahulist toodangut ametlikult müüma hakata,” rääkis Vaba, lisades, et Tagavere Optimistid on võtnud oma ülesandeks aidata kaasa ettevõtluse arengule ja kohaliku toidu propageerimisele.

Kogukonnaköök hakkab tema sõnul aktiivselt tegutsema kohe pärast seda, kui on saadud veterinaar- ja toiduameti heakskiit ja tunnustus. Kogukonnaköögi pidulik avamine on planeeritud septembrisse.
Millal saade teleekraanile jõuab, ei osanud “Suveniiri” maaelulugude toimetaja Mirjam Matiisen eile veel öelda.

“Paraku selgub konkreetne saateaeg napilt enne eetrisse minekut ehk paar päeva enne saadet. See kõik sõltub ka teistest päevakajalistest teemadest, mis antud päeval käsitlusele tulevad,” lausus ta. Tagavere Kogukonnakööki filmiti 29. juulil. “Suveniiri” saade on eetris neli korda nädalas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)