Marikaku rituaal saksofonimuusika, legendide ja lauluga (lisatud video!)

Marikaku rituaal saksofonimuusika, legendide ja lauluga (lisatud video!)

ESIVANEMAD PIDASID METSA PÜHAKS: Loodushoiust rääkides toonitas Urve Kirss (keskel) metsa tähtsust ja tähendust meie esivanematele.
Foto: erakogu

Enam kui 150 pärandkultuurist, heast muusikast ja loodushoiust huvitatud inimest said esmaspäeva õhtul Panga pangal osa omanäolisest marikaku rituaalist. Õhtu naelaks kujunes Kuressaarest pärit rahvusvaheliselt tuntud muusiku Maria Fausti saksofonisoolo päikeseloojangul.

Geoloogiast, loodusest laiemalt ning ajaloost ja legendidest rääkis huvilistele geograaf ja kogemustega giid Urve Kirss. Leisi keskkooli õpilane Jaan-Erik Aardam mängis kitarri ja esitas melanhoolseid laule, Maria Faust soleeris saksofonil.

Panga panga arendajale Alver Sagurile usaldati pudel, mille sisuks olid soovid ja unistused merejumal Neptunile merenädala ja merepäevade õnnestumiseks. Sagur lennutas pudeli pangalt lainetesse, kus see alustas oma ettearvamatut teekonda.

Päikesekella ümber süüdati küünlad ja kokkutulnud said Sagurilt kuulda kella saamise lugu. Enne Maria Fausti etteastet pajatas Anu Noor legende, juhatamaks muusiku sujuvalt oma altsaksofonist helisid välja võluma.
Mis asi on siis marikak? “Marikak on murdejoon panga all meres. Seal muiste annetati. Paadiga sõideti murdejoonele vetejumalale õlut ja viina valama ja muidki ande jagama. Meie oma esinemistega pöördusime ka nii metsa- kui ka vetevana poole, et nad rahu säilitaksid, andes nii inimestele võimaluse oma igapäevatööd teha ja õnnelikult elada,” seletas Anu Noor.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)