Kuidas Nixon päästis kommunistliku Hiina Nõukogude tuumalöögist

Kuidas Nixon päästis kommunistliku Hiina Nõukogude tuumalöögist

AJALOOLINE VISIIT: 1972. a veebruaris tegi USA president visiidi Pekingisse, kus kohtus kommunistliku Hiina võimukandjatega. See visiit tähendas pööret USA Hiina-poliitikas: kui varem oli Washington tunnistanud vaid Taiwani saarel asuvat Hiina Vabariiki, siis nüüd hakkas Valge Maja suhtlema kontinendil paikneva Hiina Rahvavabariigiga.
Pildil on jäädvustatud president Richard Nixon (esiplaanil paremal) ja Hiina RV peaminister Zhou Enlai.
Foto: Internet

Hiina ajakirja andmetel kavandas Nõukogude Liit 1969. aastal Hiinale tummarünnakut 1960. aastate lõpus päästis kapitalistlik Ameerika kommunistliku Hiina Nõukogude Liidu tuumarünnakust. Kõigest sellest räägitakse ajakirjas Historical Reference hiljuti ilmunud artiklite seerias. Lugejale teadmiseks: kõnealune ajakiri sõltub Hiina kommunistliku partei ametlikust häälekandjast Renmin Ribao (Rahva Päevaleht).

1969. aasta oktoobris valmistus Hiina Nõukogude tuumalöögiks. Et võimalikke riske minimaliseerida, sõitsid riigi liidrid mööda maad laiali. Nii näiteks siirdus kommunistide juht Mao Zedong Wuhani (Hubei provintsi keskus), tema peamine usaldusalune Lin Biao seadis end sisse Suzhou linnas (Jiangsu provints), relvajõudude kindralstaap kolis aga Pekingi lähistel asuvatesse maa-alustesse punkritesse.

Kõigele lisaks anti 940 000 sõdurile karm käsk lahkuda sõjaväebaasidest, mis suure tõenäosusega võisid sattuda vaenlase löögi alla. Kindlamatesse kohtadesse paigutati ka 4000 lennukit ja 600 sõjalaeva. Töölistele jagati kätte relvad, et nad saaksid avada tule Nõukogude pommituslennukite ja dessantväelaste pihta.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 25 korda, sh täna 1)