Leisi keskkooli õpilased käisid Inglismaal

Kuut riiki (Inglismaa, Slovakkia, Bulgaaria, Rumeenia, Küpros ja Eesti) hõlmanud rahvusvahelises projektis “YARF – Youth Action for Rular Futures” lõid kaasa kaheksa noort Leisi keskkoolist ning Leisi keskkooli projektijuht Lilian Väster ja kunstiõpetaja Ene Metsamaa, kes viibisid Inglismaal 8. juulist 26. juulini.

Projekti eesmärk oli anda eelkõige noortele võimalus kaasa rääkida oma piirkonna küsimustes, mõelda ja arutada probleeme koos teiste maade noortega, kusjuures lõpuks tuli kokku panna oma soovitused ja nägemus, kuidas asjad võiksid olla, mis oleks vaja teha.

“Õppisime suhtlema võõrast keelt kõnelevate inimestega, kasutama inglise keelt praktikas ning rahvusõhtutel aru saama teiste maade kultuurist. Läbi arutelude hakkasime mõistma, mis on oluline ja mis võiks olla teisiti,” rääkis Lilian Väster. Tema sõnul on paljud probleemid erinevates maades üsna sarnased, nagu noorte lahkumine maakohtadest, koolide sulgemine ja töökohtade vähesus.

Projektikohtumise ajal esitlesid noored moeloojad omadisainitud ja -õmmeldud rõivakomplekte kas siis looduslikest või taaskasutusmaterjalidest. Samuti tuli kohapeal ette valmistada laulu- ja tantsukava.
Arutleti ka tootmis- ja turustamisvõimaluste üle ning õpiti hindama Inglismaa kaunist loodust ja aru saama selle piirkonna muredest ja rõõmudest. “Eelkõige pakkus huvi tegevus sealsetes külamajades ja pühapäevased müügipäevad,” ütles Väster.

Tema sõnul oli neil Inglismaal väga palju praktilist tegevust –laulude-tantsude kavandamine, õppimine, kunstitöötuba, kangakudumise ja ketramise töötuba, kangavärvimise, viltimise töötoad, metalli töötuba jne. Eestit tutvustades näitasid noored pilte nii ajaloost, kultuurist, rahvarõivastest kui ka laulu- ja tantsupidudest ja vaatamisväärsustest. Teistele projektis osalejatele pakuti Eesti toite, lauldi eesti laule ja õpetati selgeks mõned eesti rahvatantsud.

Reisi lõpu poole külastati paljusid väikesi linnu Inglismaal. Käidud sai ka Šotimaal, Edinburgh’is ja reisi viimasel päeval Inglismaa pealinnas Londonis.
Inglismaal käisid õpilased Merlyn Leiman, Eveli Rohi, Liisa Kanemägi, Ireene Roman, Grete Riisik, Kati Orgmets, Den Tarmo Tool ja Iti-Jantra Metsamaa. Projekti toetas programm Euroopa Noored.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)