Kodanik nõuab Tumala koolimaja muinsuskaitse alla võtmist

Leeni Simm, kunagise Tumala kooli õpetajate lapselaps ja laps palub muinsuskaitseametilt võtta koolimaja ajutise kaitse alla, et praegused omanikud ei saaks hoonet omatahtsi ümber ehitada või ehk teisisõnu vähemalt koolihoone mahalõhkumist edasi lükata.

Simmi enda kodukoht asub mõisa naabruses ning Mõisa kinnistu pärast on naine vägikaigast vedanud juba pikemat aega – küll lubanud pöörduda kohtusse, küll õiguskantsleri poole.
Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Mihkel Koppel nentis eile, et nemad küsimusega veel tegelenud ei ole, kuid 2–3 nädala pärast lähevad vaatavad olukorra üle ning siis teevad komisjonile, mis otsustab muinsuskaitse alla võtmise, raporti.

Simmi teeb murelikuks, et detailplaneeringuga “nähakse ette Tumala mõisa pargi alale ehitusõigusena olemasoleva mõisa (tegelikult siis koolimaja – L. S.) rekonstrueerimine ja vana vundamendi kohale uue hoone rajamine”. Kunagise mõisahoone vundamendil asub aga just 1931–32 ehitatud koolimaja, mille sarnast Simmi teada Saaremaal teist ei ole – Tagavere kool on puithoone ja Tiirimetsa hoone on teistsugune.
Orissaare vald on aga kinnitanud, et Mõisa maaüksuse omanikel ei olegi kavas endist koolimaja lammutada.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)