Saarlased ei tõtta ühislaulmisel osalema (1)

20. augustil laulab kogu Eesti selliste tuntud dirigentide nagu Ants Soots, Ants Üleoja, Alo Ritsing, Triin Koch, Elo Üleoja, Raul Talmar, Kuno Areng ja Hirvo Surva taktikepi all tuntud ja armastatud koorilaule nagu Vinteri “Laul Põhjamaast”, Eespere “Ärkamise aeg”, Hermanni “Kungla rahvas” ja Sarapiku “Ta lendab mesipuu poole”. Eilse seisuga oli Saaremaal registreeritud vaid üks laulupunkt – Kuressaare linnapargi kõlakoda, kuid korraldajad ootavad paiku, kus koos laulda, igasse maakonda vähemalt kaheksa.

Suure kooslaulmise produtsendi assistent Joosep-Georg Järvemaa ütles Saarte Häälele, et eesmärgiks on üle Eesti kokku saada vähemalt 100 laulupunkti. “Ühtelaulmise keskpunkt on Põltsamaa Sõpruse park, kus Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor, Revalia meeskoor ja segakoor HUIK! laulavad kaheksat palavalt armastatud koorilaulu.

Põltsamaalt kantakse pilt Kanal 2 teleülekande vahendusel üle kogu Eestimaa,” tutvustas Järvemaa ettevõtmist, ergutades saarlasi enam üritusel osalema. Kui tehnilised võimalused lubavad, on soovi avaldanud ühislaulmises osaleda ka Hiinas Shangais ja Islandil elavad eestlased.

“Meil on ajavahemikus 9.–11. august kavas tulla Lääne-Eestisse ja saartele laulupunkte üle vaatama, sest neis kohtades peab olema tehniliselt võimalik internetiülekannet teha,” täpsustas Järvemaa, lisades, et need “ülevaatamised” kujunevad kindlasti avalikeks ettevõtmisteks, kuhu on oodatud kõik huvilised.

“Praeguse seisuga on aktiivsemad laulupaikade registreerijad olnud Lõuna- ja Põhja-Eesti,” märkis Järvemaa, Lääne-Eesti ja saared on olnud tagasihoidlikumad. Järvemaa toonitas, et kohe kindlasti ei ole tegemist kooride kontserdiga, vaid ühislaulmisega, kus rahvas saab laulda koos kooridega.

Sajast korraldajate poolt valitud kohast tehakse internetiülekanne ja kõik need 100 akent kuvatakse Tallinnas Vabaduse väljakul suurel ekraanil. Nii tekib sellele ekraanile suur Ühtelaulmine, kuhu mahuvad korraga laulma pea kõik lauluhimulised Eesti inimesed.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)