Pöördumine: Merega mestis

Meid veab ikka ja jälle mere äärde. Kas mäsleb meis meremeestest vaarisade veri või kivistel põldudel rühmanud esiemade vaev, kes teab? Meil on rannarahva geenid ja neist me lahti ei saa. Räägitagu pealegi, et mis mereriik see Eesti enam on – kalandus on kokku kuivanud, rannakülad tühjenenud. Meie tunneme end ikkagi iidse mererahvana. Aastasadade pikkust seotust Läänemerega ei võta meilt ära ka need viimased paarkümmend aastat.

Olla mererahvas – see on meie idenditeet ja erisus võrreldes teistega. Merega mestis hingamine on meil veres ja sellest end juba nii kergesti lahti ei raputa. Mõõtmatu veteväli annab meile avaruse tunnetuse, sest mere taga kumavad alati suuremad võimalused. Mere kaldal seistes lööb meis välja Toomas Nipernaadi seiklejaveri või Ekke Moori kaugema ja parema ihalus. Tõeline saarlane tahab aina kahelda vanas, kogeda uut ja näha teistsuguseid maailmu.

Mõte, et merepäevad laieneksid kogu maakonda haaravaks ürituseks, on tegijatel meeles mõlkunud juba mitu aastat, sest merekultuuri ja merega seotust tunnevad paljud saar-lased. Seekord saabki mõte teoks ja sel aastal tulevad merepäevad teisiti – merepäevad on laienenud Saaremaa merenädalaks. Meie algatust toetasid mitmed vallad ja seitse sadamakohta, tänu kellele on kootud värvikas merenädala ürituste kangas.
Tere tulemast Saaremaa merenädalale!

Reet Truuväärt
Saaremaa merenädala korraldajate nimel

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)