Lugeja küsib

Mitmel koolitusel on räägitud, et uue seaduse järgi võib töötaja puhkuse ajal tööd jätkata (puhkab vabatahtlikult vähem päevi raha teenimise eesmärgil). Kuidas sellega on?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Et puhkuse eesmärk on võimaldada töötajale taastumist tööst, ei ole töösuhte kestvuse ajal lubatud puhkust asendada rahalise hüvitise või muude hüvedega (TLS § 70 lõige 3). Rahaliselt kuulub puhkus hüvitamisele ainult juhul, kui töötaja ei ole töölepingu lõppemise ajaks kogu oma väljateenitud puhkust ära kasutanud. Muudel juhtudel ei ole puhkuse rahas või muudes hüvedes hüvitamine lubatud.

TLS § 68 lõike 5 alusel tuleb põhipuhkust kasutada kalendriaasta jooksul. Töötaja peab igal kalendriaastal oma põhipuhkuse välja võtma täies ulatuses. Puhkust on võimalik järgmisesse aastasse üle viia juhul, kui tegemist on kasutamata jäänud puhkuseosaga – planeeritud puhkuse väljavõtmist on takistanud kas ettevõtte hädavajadusest või töötaja isikust tulenev oluline põhjus (TLS § 69 lõiked 5 ja 6).

Seega, kui töötaja täidab tööülesandeid puhkuse ajal, on tegemist puhkuse katkestamisega ja puhkus lükkub nende päevade võrra edasi.
See, kuidas töötaja tegelikult puhkust kasutab, on tema enda teha ja tema enda vastutus. Kui soovib, teeb kõrgkoolis sisseastumiseksameid, kui tahab, töötab teise tööandja juures.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)