Kuhu minna

Teisipäev, 13. juuli

SPORT
Viiase staadionil kl 19 Saaremaa 2010 Meistrivõistlused Jalgpallis: Salme SK vs Orissaare.

Kolmapäev, 14. juuli

TANTS
Divas Wake up Wednesday! DJ Lillimägi. Tasuta.
Roomassaare kõrtsis Muhu väina regati afterparty koos meremeestega ning ansambliga Laine.

ÜRITUS
Mustjala, Ninase poolsaar, rannakaitse suurtüki laskepesa kl 19 XII Mustjala muusikafestival. Jüri Reinvere Reekviem (salvestatud versioon).


Näituse tutvustus

15. juulil kl 17 avab Kuressaare linnateatri sinises ja valges saalis maalinäituse “Maailmad” Elle Radin.

Avamisel musitseerivad Kadi Kuivits tšellol ja Piret Villem klaveril.
Elle Radin endast ja näitu-sest: “Olen tegelenud maalimisega viimased 10 aastat. Alustasin siidimaaliga, tehes salle ja pilte, mis leidsid oma koha nii siin Eestis kui mujal maailmas. Nüüd tege-len peamiselt vaid armastatud õlimaaliga. Olen suur Pallase koolkonna austaja, lemmikuteks Karin Luts, Konrad Mägi. Maalijatest meeldib veel kindlasti Mudist, Suuman, Pangsepp. Üks suur inimene püsib südames ja see on Monet.”

“Olen ühenduse Kiriküüt lii-ge ja saanud käia Tartus Konrad Mäe ateljees maalimas. See oli väga hea tunne maalida kohas, kus sai alguse palju huvitavat meie kunstielus. Näitustel olen osalenud koos teiste Viljandi kunstnikega viimased kuus aastat. Nende näituste korraldaja oli H. Aate Õun. Päris esimene oma tegemine leidis aset eelmise aasta 23. septembril Paul Kondase keskuses, Viljandi linnas. Minu maalimist on alati ins-pireerinud muusika.

See on elu enda kingitus, et tunnen muusikuid Kadi Kuivitsat ja Piret Villemit. Kadi mängib tšellot ja õpib Tartus H. Elleri muusikakoolis, Piret musitseerib klaveril ja õpetab Viljandi muusikakoolis ning mängib Viljandi Linnakapellis. Nendega koos sünnib üks tervik ja see on väga imeline tunne. Olen rõõmus, et saan seda tunnet jagada 15. juulil kl 17 Kuressaare Linnateatris, näituse “Maailmad” avamisel.

“Maailmasid on palju ja mingi osa neist jõudsid minu maalidele. Seda näitust on mõjutanud raamatud ja kindlasti ka minu tööpaik, Viljandi Linnaraamatukogu. Ja muidugi inimesed minu ümber, neid on nii palju toetavaid ja ka inspireerivaid.”
Näitust on võimalik külastada alates 15. juulist augusti keskpaigani kassa lahtioleku aegadel E, T kell 16–18, K, N, R kell 11–14.

Eesti Orhideekaitse Klubi fotod orhideedest: Orhideed Eestimaa looduses

Pole sugugi harv juhus, kui orhideedest juttu tehes mõni inimene imestab, et kas neid kasvab siis ka Eestis?! Kui mõnda liiki teatakse, ei osata seda alati orhideeliste sugukonnaga seostada. Eks nimel “orhidee” on ju tugev lõunamaa maik juures. Enamik orhideeliike, mida maailmas loetakse kokku umbes 30 000, kasvabki troopikas. Eesti looduses leidub 36 liiki orhideelisi ehk käpalisi – seda on mitme liigi võrra enam kui naabermaades Soomes ja Lätis. Juba 1936. aastal võeti Eesti esimese looduskaitseseadusega kaitse alla kaheksa käpaliseliiki. 1983. aastast kuuluvad looduskaitse alla kõik meie orhideed.

Tänavusel ülemaailmsel elurikkuse aastal, mil Eesti looduskaitse tähistab oma 100. ja Eesti Orhideekaitse Klubi 25. sünnipäeva, valisime esimest korda Eesti aasta orhidee – punase tolmpea. Eesmärgiks on juhtida tähelepanu selle haruldase ja eksootilise välimusega liigi ohustatusele. Punane tolmpea on üks meie kaunimaid ja suureõielisemaid orhideesid.

Ta on väga tundlik niitmise ja noppimise suhtes, mis võib selle aeglaselt paljuneva taime isegi hävitada. Hoolimatuse või teadmatuse tõttu võib punasele tolmpeale saatuslikuks saada nii metsaraie kui ka teedeehituse alla jäämine. Kaitsta saab teda igaüks, andes Eesti Orhideekaitse Klubile teada selle taime leiukohast.

Käesolev näitus on koostatud viimastel aastatel meie looduses tehtud fotodest, mille autoriteks on Eesti Orhidee-kaitse Klubi liikmed. Vaataja võib piltidel näha nii üliharuldasi kui ka sagedamini esinevaid käpalisi neile omases keskkonnas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)