Kui palju makstakse riigijuhtidele võrreldes SKP-ga elaniku kohta

Kui palju makstakse riigijuhtidele võrreldes SKP-ga elaniku kohta

 

Briti majanduspoliitiline nädalaleht The Economist kirjutab, et selle nädala esmaspäeval lükkas Keenia peaminister Raila Odinga tagasi rikkaliku töötasu, mille veidi varem oli talle pakkunud riigi parlament. Nimelt määrasid selle Ida-Aafrika riigi parlamendiliikmed oma valitsusjuhile töötasuks ligi 430 000 dollarit (u 53,6 mln krooni) aastas. Samas tõstsid nad kohe automaatselt 25% ka võrra oma töötasu: see küünib nüüd 175 000 dollarini (u 21,8 mln krooni) aastas.

Säärane palgatõus kergitaks Odinga kohe maailma kõige paremini kinnimakstud tipp-poliitikute hulka. The Economisti arvates teeb aga kogu selle loo juures muret asjaolu, et Keenia peaministri töötasu (juhul, kui see ikkagi vastu võetakse) oleks ligi 240 korda kõrgem kui riigi sisemajanduse koguprodukt (SKP) elaniku kohta (arvutatuna ostujõu pariteedi alusel).

Ehkki absoluutarvudes on suurim töötasu Singapuri peaministril Lee Hsien Loongil, ületab temale makstav summa riigi SKP elaniku kohta siiski vaid ligi 40 korda. Nimekirja lõpus on India peaminister Manmohan Singh: tema ametikoha ülalpidamine ei ole riigi maksumaksjale kuigivõrd kulukas.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)