Ajakaja: Saarlase puhkusest (2)

Ausalt öeldes saarel (suve)kodu omamine on küll mõnus privileeg, kuid teisalt ka lubadus sõpradele, et nad saavad sulle sinna külla tulla, puhkama – saareline puhkus on unistuste puhkus paljudele ja kui rahakott Kanaari saartele ei luba, siis on kodumaised saared parim valik. Või siis koguni eestimaine trend – puhka kodumaal…

Eks see külaliste vastuvõtt ole natuke tore ka, hoolimata sellest, et musta voodipesu hulk kasvab tundidega ja söök külmkapis kahaneb topeltkiirusega, ning aega, mida niigi napib, tuleb eriliselt hoolikalt planeerida, et külalistega ka koos olla ja mitte ebakülalislahke tunduda.
Iga privileegi eest tuleb niisiis maksta.

Tean saarlasi, kes vahepeal päris hädas on, sest ühed mandrikad tulevad ja teised lähevad ja kes see siis ikka hotelli kipub, kui kuskil lähedal on sõpru-tuttavaid, kel ehk vaba voodi ärklitoas…
Saaremaiste ürituste ajal on vahepeal isegi nii, et mitmed setmed seltskonnad üllatusvõõraid veereb õuele. Kutsutud, plaanitud külalised veel lisaks.

Eesti külaskäimise kultuur on viimasel ajal muidugi arenenud – päris etteteatamata enam eriti kohale ei ilmuta ja oma leivakott ning voodipesu on ka enamasti juba kaasas. Kuid sellegipoolest tekib pererahvale ikkagi kohustusi. Kui paned supipaja tulele, siis ikka mõtled ka neile, kes külas on – see juba vanast ajast Saaremaa stiil. Ja see va aeg kulub ka nii või teisiti – ikka ohverdad omadest plaanidest midagi, et külla tulnuga väheke juttu puhuda. Ja ega igat tööd ei võta ette ka, kui võõrast rahvast majas. Rääkimata sellest, et end oma õue peal sellisel ajal lõõgastavalt vabaks lased…

Sestap see saarlase puhkus ongi selline suhteline asi. Ühest küljest õnnistus ja ootus – et saaks ometi suvel väheke hinge tõmmata ja rahus olla ja kodus ilusat saare suve nautida (mis tänavu, tundub, et täiesti kohal ja olemas on). Teisalt aga üks suhtlemise ja külaliste ralli, mis kogu olemisele vähe teise meki juurde annab.

Juba aastaid olen mõelnud, et peaks puhkama tegelikult kuskil mujal, kus armsad sõbrad ja sugulased sind kätte ei saa. Ja siis tuled puhanuna tagasi ja jaksad külalisigi nautida. Mis ka ju omamoodi tore, tegelikult.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)