Juu Jääbi lõpetab “Tähemõrsja” (1)

Juu Jääbi lõpetab “Tähemõrsja”

PEAB MURRET AU SEES: Imre Sooäär peab Muhu murret au sees. Ta kiidab Saarte Häält muhukeelsete uudiste eest ning kirjutas vanas muhu keeles kantaadi.
Foto: Peeter Kukk

Tänavuse Juu Jääbi lõppkontserdil 4. juulil kõlab Muhu Katariina kirikus Imre Sooääre uudisteos “Tähemõrsja” maailmaesmaettekandes. Tegemist on spetsiaalselt mezzosporan Annely Peebole ja ETV tütarlastekoorile kirjutatud teosega. Kuigi teos on kirjutatud kammerorkestrile, osaleb Muhu ettekandel tšellokvarteti C-Jam, millele on lisatud kontrabass.

Imre Sooäär ütles Saarte Häälele, et leidis Tähemõrsja-temaatika juhuslikult Eesti Rahva muuseumi arhiivist, kus olid tekstid, mis kirjutatud rahvaluule kogujate poolt 19. sajandi lõpus – 20. sajandi alguses. Ning need hakkasid tal kohe koorikantaadina kõrvus kumisema.

“Eriti paelus mind see, et tekst on kirjutatud enam kui sajand tagasi Muhu murdes,” rääkis Sooäär, lisades, et kindlasti on tekstis sõnu, mis tänapäeva inimestele võõrad. “Panen kavale juurde inglisekeelse tõlke, siis saavad ka eestlased, kes muhu keelest aru ei saa, seda lugeda,” märkis ta.
Sooäär ütles, et kirjutas suurteost kaks kuud, jupphaaval. “See oli nagu muhu teki tikkimine, ikka roos haaval,” iseloomustas ta kirjutamise protsessi, lubades aga, et talle omase ilusa harmoonia kõrval saab “Tähemõrsjas” kuulata ka dissonantsi.

“Tähemõrsja” on liigutav lugu Muhu neiust Kadrist, kelle tütar saab taevatähele mehele. “See ongi tegelikult Kadri elulugu, kus sees ka näiteks Kadri minek Muhust Kuressaarde,” rääkis Sooäär.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)