“Saaremaa” muutis pühadeaegsed laevasabad talutavaks (5)

Kuigi jaanipühad pole OÜ Väinamere Liinid jaoks veel läbi, sest suurem osa saarele jaanipäeva pidama tulnutest pole veel mandrile tagasi läinud, on laevaliiklus seni sujunud suuremate ootejärjekordadeta.

Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina kinnitusel ei ole pühadeaegne sagin sugugi läbi, mistõttu ei saa täpsest reisijate hulgast praegu veel rääkida. Tegelik pilt selgub tema sõnul alles esmaspäevaks, sest laevaliikluse järgi on näha, et pühad kestavad 27. juunini, mis on suurima tagasisõidu päev.

“Praegu saame rääkida ainult saarele tulekust. Kui arvudest rääkida, siis suurusjärgud on samad, mis igal aastal,” sõnas Hiiuväin Saarte Häälele. Kuidas sõidukite arv päevade lõikes jaguneb, on aga igal aastal erinev, sest see sõltub sellest, millistele nädalapäevadele pühad langevad. “Niipea kui 22. kuupäev satub juba rohkem nädala keskele, kasvab kohe surve just sellele päevale,” selgitas ta.

18.–23. juunini vedasid laevad Virtsust Kuivastusse ühtekokku 9256 sõidukit. Neist rahvarohkemad päevad olid 22. ja 23. juuni, mil saarele suundunud sõidukeid oli vastavalt 2370 ja 1941.
Anu Hiiuväin märkis, et arengut ja laevaliikluse taset näitab see, milline on ooteaeg sadamas tippajal.

“Eriti hea meel on, et uus laev “Saaremaa” ja tihedam sõidugraafik vähendasid tippajal Kuivastu–Virtsu liinil ooteaegu oluliselt,” rääkis ta. Kui varasematel aastatel tuli tipptunnil arvestada 7–8-tunnise ooteajaga, siis tänavu pääses 22. juuni õhtul Virtsust laevale kõige pikema ooteaja korral 3–4 tunniga. “Teistel päevadel pole aga märkimisväärseid ooteaegu praktiliselt olnud, liiklus on väga hästi sujunud, mis on suurepärane tulemus,” rõõmustas Hiiuväin. “Nii positiivset tagasisidet me ei mäletagi, kui oleme saanud nüüd uue laeva liinile saabudes,” kinnitas ta.

Väinamere Liinide juhataja Urmas Treiel selgitas Kadi raadiole antud intervjuus, et tippajal tekkinud väiksemad sabad olid tingitud ühekorraga sadamasse saabunud suurest autode hulgast. Ta märkis, et kui ühes pikas rivis jõudis Virtsu sadamasse sadu autosid tunni aja jooksul, siis tuli vedajal tõesti käed sõitjate massi ees üles tõsta. Samas kadusid sadamasse kogunenud ja ootele jäänud autod aga oluliselt kiiremini laevade “kõhtu” kui eelnenud jaanipühadel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)