Mustjala muusikafestival ärkab taas ellu (1)

Mustjala muusikafestival ärkab taas ellu

TULEB TAAS: Tänavusel Mustjala muusikafestivalil saab taas kuulata tšellol festivali kunstilist juhti Aare Tammesalut ja orelil professor Andres Uibot.
Foto: Kalle Kolter

Tänavune Mustjala muusikafestival, järjekorranumbrilt 12. ja alapealkirja “Mustjala mustrid” kandev, toob nelja päeva jooksul mitmed kuulsad ja hinnatud eesti muusikud esinema põnevatesse kontserdipaikadesse. Esmakordselt toimuvad kontserdid praegu alles renoveeritavas Pidula mõisas ja festivali viimane kontsert saab teoks Pidula forellikasvanduses.

“Mustjala mustrid” algavad 14. juulil kl 19 looduskaunil Ninase poolsaarel, väga hea akustikaga endises rannakaitsesuurtüki laskepesas, kus tuleb esitusele üks tähelepanuväärsemaid multimeediateoseid – Jüri Reinvere “Reekviem”. See koosneb Jüri Reinvere loodud muusikast ja tekstidest ning Eesti filmiarhiivist pärinevatest vanadest filmikaadritest. Kokku annab see erakordselt moodsa muusika ja väga hea teksti ühenduse.

15. juulil kl 19 tuleb aga Loona mõisas esmaettekandele helilooja Eino Tambergi – kes on ka ise lubanud kohale tulla – omaenda 80. sünnipäevaks kirjutatud uudisteos. 16. juulil esinevad Pidula mõisas kl 19 klarnetist Toomas Vavilov, viiuldaja Arvo Leibur, vioolamängija Toomas Nestor ja tšellist Aare Tammesalu. Kavas on Crusell, Händel-Halvorsen, Krommer. Samal õhtul kl 22 tuleb Pidula mõisas esitlusele Lauri Saatpalu ja sõprade (Lauri Saatpalu – vokaal, Peeter Rebane – kitarr ja saksofonil Raivo Tafenau, kes tänavu kevadel pärjati Elioni jazzipreemiaga) kontsertprogramm “Säsi”.

Festivali viimasel päeval, 17. juulil kl 19 toimub traditsiooniline kontsert Mustjala Anna kirikus – orelil Andres Uibo ja viiulil tütar Mariliis Uibo. Kavas on J. S. Bachi ja A. Uibo helilooming. Kl 22 algab Pidula forellikasvanduses festivali viimane kontsert “Kogutud rikkus”, kus esinevad 2008. aastal Elioni jazzipreemia pälvinud Tanel Ruben ja kvintett (Tanel Ruben – löökpillid, Kristjan Randalu – klahvpillid, Kadri Voorand – vokaal, Raivo Tafenau – saksofon).

Eestile pühendatud festival

Festivali kunstilise juhi Aare Tammesalu sõnul on festival seekord pühendatud eesti muusikale ning lisaks vanemale ja klassikalisele pakutakse kaasaegset muusikat. “Äkki vaataks seekord nagu iseennast. Kuna päris palju on käinud ja tuuakse praegugi erinevatele festivalidele värvikaid välismaa esinejaid, siis selle kõrval tundub Eesti oma kunsti ja kultuuri hindamine liiga tavaline. Me ei märka seda. Või märkame siis, kui oleme kusagil välismaal,” põhjendas Tammesalu ning lisas, et tema jaoks on eriti oluline tuua Saaremaale ka tänapäevast eesti muusikat.

Festivali alapealkiri “Mustjala mustrid” tähendab tema sõnul seda, et iga kontsert on erinev ja esindatud on erinevad muusikastiilid. “Ühist on nendes mustrites nii palju, et see on väga Eestile vaatav festival. Ma arvan, et on aeg inimestele näidata, et ei ole see aeg tegelikult nii hull, kui tundub,” ütles Tammesalu.

Esimene Mustjala muusikafestival toimus 1995. aastal ning üldse on neid seni toimunud 11. Vahepeal jäi neli aastat vahele, kui suviti toimusid vaid üksikud kontserdid. Mõte festival taaselustada tekkis Aare Tammesalu sõnul sellest, et Mustjala vallas on tema arvates praegu selline tõusuaeg.

“Mustjala areneb päris kiiresti, seal on toredaid inimesi ja vahvaid ettevõtjaid huvitavate ideedega. Osa kontserte toimub meil küll ka Kihelkonna vallas, aga kuna koostööd tehakse ka muudes projektides, siis ega need valla piirid ei takista.” Pealegi on Tammesalu sõnul hea, kui midagi toimub ka väljaspool Kuressaaret, mõnes teises Saaremaa servas –muidu oleme nagu paadis, kus raskus on kõik ühte otsa kogunenud…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 37 korda, sh täna 1)