Saarlased käisid hiinlasi Aishaniyasse meelitamas (2)

Saarlased käisid hiinlasi Aishaniyasse meelitamas

HIINLASTE JA SAARLASTE KONTAKTID: Kaie Rõõm-Laanet, Heldur Allese ja Shuang Yengli firmast Travelfirst on leidnud teema, millest rääkida.
Foto: Erakogu

Hiina Rahvavabariigist Shanghaist jõudsid nädalavahetusel kodumaale tagasi ligi nädal aega maailmanäitusel Eestit kui turismimaad tutvustanud reisibüroo Wris nõukogu esimees Kaie Rõõm-Laanet ja hotell Saaremaa juhatuse esimees Heldur Allese.

“Esindasime Heldur Allesega Aishaniya´t (hiina keeles Eesti) ja ikka ka oma kallist kodusaart. Üks muhe küsimus tekitas elevust. Kui küsiti, kui kaugel on meri Saaremaa hotellist ja kui vastasin, et sada meetrit, siis hiinlane arvas, et jah…, ega see sada kilomeetrit ju väga kaugele jäägi,” meenutas Kaie Rõõm-Laanet dialoogi hiinlasega.

Hiina turismispetsialiste on Eestisse oodata juba paari nädala pärast. Saare maakonnas peatuvad nad Mändjalas Saaremaa hotellis.
Heldur Allese sõnul tulevad Hiina Rahvavabariigi turismiorganisatsioonide ja -firmade juhid Balti riikidesse tutvumisreisile, külastades ka Saare maakonda ja siin peatuvad nad talassoteraapiat, spaateenust kui ka teisi tervendavaid protseduure pakkuvas mereäärses Mändjala külas männimetsa rüpes asuvas Saaremaa hotellis.

“Esimesed hiinlased on kohe tulemas ja me loodame, et edaspidi hakkab neid siin rohkem käima. Suurt massiturismi aga karta ei maksa. Saaremaa jääb nende jaoks ikkagi liiga kaugeks,” sõnas Allese.
Ta tunnistas, et tundis EXPO-l heameelt, kui Eesti suursaadik Andres Unga oma igapäevastes tervituskõnedes rääkis näitusekülastajaile ka eksootilisest Saaremaast.
“See läks külastajaile hinge ja kohe tuldi meie juurde täpsemaid selgitusi saama,” lisas Allese.

Kuigi Kaie Rõõm-Laanet ja Heldur Allese esindasid Eestit ja oma turismifirmasid, ei pääsenud nad üle ega ümber Saaremaa tutvustamisest.
Saaremaad sihtpunktina võttes olid hiinlased huvitatud siinsetest linnuvaatlustest, üldse loodusturismist, kultuurilise poole pealt aga rahvusvahelist kõlapinda leidnud ooperipäevadest ja kohalikust kunstist.
“MTÜ Expoturism ongi loodud selleks, et hiinlastele Eestit tutvustada. Kolmel päeval presenteeriti Eestit kui turismi sihtkohta. Seejärel toimusid konkreetsed kohtumised. Meelelahutuslikus programmis esines laulja Lenna Kuurma,” sõnas Wrisi nõukogu esimees.

Kaie Rõõm-Laaneti sõnul on Eesti valdavale osale hiinlastest tundmatu riik.
“Küsimused olid elemen-taarsetest asjadest – mis keelt te räägite, kas teil Hiina restorane on, kuni konkreetsete hinnapakettideni välja. Tore, et Hiinast 2200 korda väiksem Eesti suutis huvi äratada. Oleme ju peaaegu naabrid, Venemaa vaid vahel,” võttis Kaie Rõõm-Laanet heatujuliselt reisi kokku.


Suurim maailmanäitus

Shanghais avatud 160-aastase ajalooga EXPO on seni suurim maailmanäitus, mille kogumaksumus on umbes 55 miljardit dollarit ja kuhu loodetakse sada miljonit külastajat. Pool aastat kestval maailmanäitusel (1. maist kuni 31. oktoobrini) osaleb ligi 200 riiki ja 45 rahvusvahelist organisatsiooni. Eesti EXPO-l osalemise eelarve on 60 miljonit krooni. Eesti ligi tuhande ruutmeetri suurune paviljon asub Soome, Rootsi, Taani ja Norra paviljoni läheduses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 118 korda, sh täna 1)