Ameerika: Võimatu on tegutseda üksinda

Üleeile avalikustati Ameerika Ühendriikide uus rahvusliku julgeoleku strateegia. Möödunud laupäeval tutvustas seda dokumenti aga USA president Barack Obama, kui ta esines West Pointi sõjaväeakadeemia lõpuaktusel. Vaatlejate arvates on kõnealuses dokumendis mitmeid uuendusi, kuid samas peegeldab see ka Ameerika julgeolekupoliitika järjepidevust.

Esinedes sõjaväeakadeemia lõpetajate ees, teatas president Barack Obama, et USA ei saa maailmaareenil tegutseda üksinda. Vastupidi, välispoliitiliste eesmärkide saavutamise nimel tuleks kasutusele võtta mitmekülgne lähenemine ja koostöö teiste riikidega.

Isolatsioon ei too kasu

Oma kõnes andis president teada, et ajaloos on USA saavutanud edu oma eesmärkide realiseerimisel vaid siis, kui on kuulunud mingisse allianssi. Nii oli see näiteks Teise maailmasõja ja külma sõja ajal. President kinnitas, et USA-le ei ole kunagi kasu toonud eemaldumine maailma üldsusest ja tegutsemine isoleerituses.

Poliitilised analüütikud märgivad, et Ameerika Ühendriikide praeguse presidendi säärased väljaütlemised demonstreerivad eemaldumist julgeolekustrateegiast, mis töötati välja ajal, mil Ameerika president oli Georges W. Bush. Muide, tähelepanuväärne on ka see, et Obama ei maininud Bushi nime oma kõnes kordagi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)