Tornimäe koolis pandi püsti Juhan Peegli büst (fotod)

Tornimäe koolis pandi püsti Juhan Peegli büst (fotod)

AVATUD: Tornimäe koolilaste rõõmuks avasid eile südapäeval kunagise sealse koolipoisi, Eesti (aja)kirjanduse suurkuju Juhan Peegli büsti (vasakult) Erki Berens, Ivo Linna ja Andrus Peegel.
Foto: Peeter Kukk

Tornimäe põhikoolis oli eile tähtis päev, lihtsa ja südamliku aktusega avati Tornimäe kunagise koolipoisi, Eesti (aja)kirjanduse suurkuju Juhan Peegli büst. Selle kinkis koolile Juhan Peegli poeg Andrus, kellele terrakotaskulptuuri oli omakorda kinkinud tuntud skulptor Endel Taniloo. Kunagine Pallase koolkonna mees, kelle käe all sündisid muide ka “kurikuulsad” Upa-mehed.

Skulptuur oli valminud Juhan Peegli 90. sünniaastapäevaks ning Andrus Peegel leidis, et selle õige koht on just Tornimäe koolimajas. “Kus siis veel?” imestas ta ajakirjaniku miks-küsimuse peale.

Tornimäe raamatukoguhoidja Anu Urmet, kes näitas lastele Juhan Peegli kirjutatud raamatuid, märkis, et tema isa oli Peegliga ühe aastakäigu mees ning isa rääkinud, et kui Juhan kooli tulnud, esimesse klassi, olnud tal numbrid ja tähed nii selged, et tal polnud seal midagi teha. “Viidi kohe teise klassi,” teadis Urmet isa juttudest.

“Peamine, mida Juhan Peegel oma õpilastele õpetas, oli oskus olla inimene, kodanik, väärikas ühiskonna liige,” kõneles Peegli esimeses ajakirjanduslennus õppinud Erki Berens. “Kui mina olen selle üle uhke, et sain Juhan Peegli käe all õppida, siis teie, lapsed, saate olla uhked selle üle, et teil on võimalus õppida temaga samas koolis,” rääkis Berens Tornimäe koolilastele.

“Nüüd jälgib Juhan Peegli valvas pilk meid iga päev,” märkis Tornimäe kooli direktor Raili Nõgu, avaldades lootust, et nende koolist tulevad ka edaspidi väärikad kodanikud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)