Kombijaama teelt veeres väärikas takistus

Kuressaare kombijaama rajamise teelt on veeremas viimane, kuid seni hoolikalt varjus püsinud takistus, milleks on põhivõrguga liitumisel kaasnevad suured kulutused.

Praeguse võrgueeskirja kohaselt tuleks AS-il Kuressaare Soojus seoses kombijaama rajamisega maksta kinni põhivõrgu rekonstrueerimistööd Lihula ja Virtsu kandis.
“See on suur raha ja sellisel tingimusel me ei oleks liituma hakanud,” ütles Kuressaare Soojuse juhatuse liige Paul Leemet. “Sellisel juhul oleks kogu kombijaama rajamise protsess pooleli jäänud,” lisas ta.

Leemeti sõnul on peatselt aga jõustumas võrgueeskirja muudatus, mis põhivõrguga liitumise kulutusi ettevõtte jaoks oluliselt vähendab. “Me saame esitada uue liitumistaotluse ja need teemad kaovad sealt seest ära,” sõnas Leemet.
Energia ülekandega tegeleva Eleringi kommunikatsioonijuht Liis Plakk ütles Saarte Häälele, et hetkel on menetlemisel võrgueeskirja muudatus, millega alla 5 MW koostootmisseadmed ei peaks elektrivõrguga liitumisel konkureerima võrgu läbilaskevõimele samadel alustel teiste tootjatega. Seega väheneksid koostootmisjaamade kantavad kulud elektrivõrku ühendamisel.

Eleringi hinnangul on tegemist nii hajusa koostootmise arengut kui ka energiaallikate paljusust soodustava muudatusega.
“Kui palju liitumine muudatusega seoses odavamaks läheb, on täna vara öelda, täpsemat informatsiooni on võimalik saada pärast seda, kui võrgueeskirja muudatused on valitsuses kinnitatud,” lisas Plakk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)