Kaelus-kärbsenäpp on tagasi!

Kaelus-kärbsenäpp on tagasi!

Foto: Mati Martinson

Eestis haruldane kaelus-kärbsenäpp on Saaremaal tagasi, teatas Mati Martinson Sõrve linnujaamast. Tema sõnul olid rootsi linnumehed läinud nädalal kuulnud seda tihasest väiksemat valge kaelusega linnukest laulmas Loode tammiku parklas ning Martinsonil õnnestus linnuke 21. mail ka pildile jäädvustada.

Mati Martinson, kes kaelus-kärbsenäpi pika otsimise peale Loode tammikust ka üles leidis, märkis, et ainult korra lasi linnuke laulu keset palavat päeva. “Ta tegutseb kõrgel puude võrades ja palaval keskpäeval eriti laulda ei tahtnud,” sõnas Martinson.

Kui eelmisel aastal kaelus-kärbsenäppi (Ficedula albicollis) Kuressaare lossipargis ei nähtud, siis kolmel eelneval aastal on seal pesitsenud üks paar. “Esimesed teadaolevad kohtumised on kirja pandud Pidulas,” rääkis Martinson, kes teab, et Eestis on kaelus-kärbsenäppi kohatud vaid Saaremaal, kuid näiteks Gotlandil on neid palju.

Portaali looduspilt.ee andmeil on kaelus-kärbsenäpp Eestis eksikülaline, keda võib kohata kevadest suveni. Kõige rohkem pesitseb neid linnukesi Kagu-Euroopas ja Edela-Aasias. Kaelus-kärbsenäpp talvitub Aafrikas.
Eestis on teda viimase kümne aasta jooksul kohatud 16 korral. Viimasel paaril aastal on teada ka mõned pesitsused. Euroopas pesitseb kaelus-kärbsenäppe 1,4–2,4 miljonit paari.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)