Hülge laastamistöö paneb rannakaluri vanduma (5)

Hülge laastamistöö paneb rannakaluri vanduma

PUHAS RAHA: Kalur Ülo Tammeväli viskab üle parda järjekordse peotäie hüljeste poolt rikutud kala. Selle pildi peal läheb mehe käest merre ligi paarkümmned krooni.
Foto: Raul Vinni

Rannakalurite jaoks on hülged nuhtlus. Vaatepilt, mis avaneb kastmõrdadest tuulehaugi nõudmas käies, paneb kogenud kaluridki rääkima sõnadega, mis trükimusta ei kannata. Hülged ajavad mõrdadest välja või söövad seal ära rohkem kala, kui kalur merest ammutab.

“Jälle kümme krooni läks,” ütleb üle 30 aasta kaluriametit pidanud Ülo Tammeväli, kui kolmapäeva varahommikul mõrrast järjekordse hüljeste söödud või niisama rapitud tuulehaugi minema viskab. “See oli viiekas vähemalt,” takseerib ta keskmisest veidi väiksema tuulehaugi pead. Kui keegi peaks mõrrast kala välja võtvaid kalureid kaugemalt jälgima, siis jätaksid surnud kalade minema viskamise liigutused ja nende tihedus pigem mulje, et mehed külvavad põllul vilja.

Kolmapäeva varahommikul Nasva rannakalurite Arvi Talki, Ülo Tammevälja ja Martin Maiga merele suundudes avaneb kohe esimese mõrra juures üpriski üllatav vaatepilt. Samal ajal kui paadipõhja visatakse viis tervet tuulehaugi, lendavad üle parda kajakatele söögiks umbkaudu paarisaja kala jäänused. Parem pole olukord ka teises ega kolmandas mõrras. Neljandas ja viiendas on terveid kalu veidi rohkem.

Mehed arvutavad, et seekord jäi hüljeste tõttu saamata pea pool sellest saagist, mis välja püütud. Seda saab arvestada juba tuhandetes kroonides. Ja nii iga kord, kui merel käiakse. Mitmeid kordi nädalas. Saamata jäänud summasid ei kompenseeri neile keegi. Rahast rääkides võib veel lisada, et tuulekala kilo maksab hetkel kokkuostus 10 krooni pluss käibemaks. Kui iga kord tuleb keskmiselt ligi pool saagist minema visata, võib igaüks omad arvutused teha.

Edasi loe värskest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)