Maailma teraviljaturgudel valitseb endiselt ebakindlus (1)

Suuresti valuutaturgudel toimunud muudatuste tõttu on maailma teraviljakauplejad endiselt ebakindlas olukorras, kirjutab AS-i A. Tammel kodulehekülg.

Naela ja dollari kurss on viimasel ajal euro suhtes tunduvalt muutunud ning viljakauplejad ei tea, mida teha. Ühed arvavad, et peaks ootama, mida hinnad teevad. Teised väidavad, et hinnad peaksid tõusma, kolmandad seevastu ennustavad hindade langust. Ainult aeg näitab, kellel on õigus. Näiteks Iirimaal on hinnad püsinud paigal või pisut tõusnud. Nisu maksab 133 eurot tonn ja oder 125 eurot. Viimase aja hinnatõusud Euroopas on näiteks mõjutatud asjaolust, et viljaeksport Ukrainast on aeglustunud.

Firmadel on seal raskusi käibemaksu tagasisaamisega ning Venemaal on transpordiprobleeme vilja vedamisel Ukraina sadamatesse. See tekitas lühiajalise nõudluse Euroopas, kuid ainult lühiajalise, sest vili on Ukrainas ja Venemaal ju alles ja jõuab varsti ikkagi Euroopa ja maailma turgudele.
Hiljutine langus Chicago börsil mõjutas aga hindade alanemist ka Euroopas. Chicago börsil põhjustas pessimismi USA põllumajandusministeeriumi teade, et maisi- ja nisusaagid tulevad maailmas tervikuna sel aastal jälle head ning laovarud suurenevad.

Igasugused uudised põuast või külmakahjustustest eri piirkondades ei paista kauplejaid eriti häirivat. Need võivad küll tekitada lühiajalist viljapuudust teatud piirkondades, kuid teisest piirkonnast saab vilja jälle kiiresti juurde tuua.
Eilne Äripäev kirjutas aga, et vilja hinda ähvardab veelgi alla kiskuda Venemaa plaan vabaneda 10 miljonist tonnist riiklikult kokku ostetud viljast, mis võib maailma ja Euroopa Liidu viljaturule märkimisväärset mõju avaldada.

Nisu ekspordihind oli põllumajandusministeeriumi andmetel 11. mai seisuga USA-s 196 dollarit tonn, Argentiinas 242 dollarit tonn, Austraalias 186 dollarit tonn, Kanadas 262 dollarit tonn, EL-is 170 dollarit tonn ja Musta mere piirkonnas 160–170 dollarit tonn. Odra ekspordihind oli samal ajal Austraalias 158 dollarit tonn, EL-is 138 dollarit tonn ja Musta mere ääres 145 dollarit tonn.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)