Naabrite kaebus tõi koeraomanikule vallavalitsuse ettekirjutuse (8)

Pihtla vallas Vanamõisa külas elavale Valvi Liblikule laekus märtsis naabrite kaebuse tõttu vallavalitsuselt ettekirjutus, et naisel tuleb oma koeri hoovis kinni hoida. Vastasel juhul on vallal võimalik teda trahvida kuni 100 trahviühiku suuruse rahatrahviga.

Pihtla vallavanema Jüri Saare sõnul on tegemist juba vana probleemiga. “Lugu ise oli selline, et meie poole pöördunud naabrid väitsid, et proua kaks suurt koera käivad ringi ja tüütavad naabreid,” rääkis Saar. “Nii nad väitsid, et koerad kõndisid vabalt ja et olevat ka varem kõndinud,” lisas ta. Ettekirjutuse saatmise kohta ütles vallavanem, et kuna vallal on koerte ja kasside pidamise reeglid vastava eeskirjaga ära määratud, siis vastavalt sellele nõudiski vallavalitsus loomade kinni panemist või aias kinni hoidmist.

Ettekirjutuses, mis vald 18. märtsil Liblikule saatis, märkis vallavanem, et vallaelanike väitel on naine aastaid rikkunud loomapidamise põhimõtteid, lastes oma kahel koeral hulkuda avalikus ruumis. “Tagasisidet tänase seisuga veel ei ole,” tunnistas Jüri Saar eile. Samas pole tema sõnul pärast ettekirjutuse väljasaatmist vallavalitsusele laekunud ka rohkem kaebusi kõnealuste koerte kohta.

Valvi Libliku sõnul on väidetav kaebus kummaline, sest tema kaks seitsmeaastast Saksa lambakoera ei käi sugugi küla peal ringi jõlkumas, vaid on kenasti koduaias kinni. “Kui me ise kodus oleme, siis on nad küll hoovis lahti ja käivad aia taga häda tegemas, sest hoovi nad seda ei tee, aga kaugemal nad tõesti kusagil ei käi,” selgitas Liblik Saarte Häälele. Seda enam, et loomadel on koduõues oma taraga eraldatud aed, kus olla.

“Esimestel aastatel, kui nad noored olid, siis käisin küll vahel neid külapealt koju toomas, aga seda probleemi pole juba aastaid enam olnud,” oli ettekirjutuse laekumine Libliku jaoks üllatav. Üllatav oli see tema jaoks ka sel põhjusel, et kui koertega oleks probleem olnud, siis võinuksid naabrid otse tema enda poole pöörduda. “Minu poole pole aga ükski naaber pöördunud,” nentis naine.

Pihtla vallas kehtiv koerte ja kasside pidamise eeskiri sätestab, et koera või kassi on lubatud pidada omanikule kuuluvas või tema valduses olevas ehitises või territooriumil nii, et oleks välditud nende lahtipääsemine. Lisaks ei tohi koera või kassi pidamine häirida kaasinimeste rahu ning ohustada nende turvalisust.

Eeskirja rikkumise korral ähvardab rikkujat kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel kuni 100 trahviühiku suurune rahatrahv. Valvi Libliku kinnitusel ei ole tema koerad aga kellelegi ohtlikud olnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)