Kaarma kaalub õpilassoodustuste kärpimist ja koolide sulgemist (9)

Kaarma vald plaanib taastada koolide teeninduspiirkonnad ja lõpetada seejärel väljaspool teeninduspiirkondi õppivatele põhikooli õpilastele sõidusoodustuste tegemise. Ühtlasi kaalub Kaarma vald ka mõne kooli sulgemist.

Kaarma valla haridusnõunik Rein Orn ütles Saarte Häälele, et muudatused valla hariduskorralduses on ajendatud võitlusest õpilaste pärast, kellest väga suur osa õpib Kuressaare linnas.

Esmalt on Orni sõnul arutusel teeninduspiirkondade taastamine, sest vald maksab väljaspool valda õppivate laste eest meeletu summa. Pärast teeninduspiirkondade taastamist kaotavad väljaspool oma piirkonda koolis käivad põhikooli õpilased valla poolt kinnimakstavad sõidusoodustused.
Samas jääb Nasva–Mändjala piirkond ka edaspidi kohaks, kus tuleb mõistlikuks pidada linnas koolis käimist.

Valla koolide teeniduspiirkondade taastamist arutab Kaarma volikogu 26. mai istungil.
Rein Orn rääkis, et keeruline majanduslik olukord sunnib Kaarma valla haridusstrateegia komisjoni vaagima ka vallas mõne kooli sulgemist. Aasta lõpuks peab komisjonil selge olema, kuidas Kaarma vallas haridusega edasi minna. “Kas jääb üks kool või kaks kooli ja millistes hoonetes nad asuvad,” ütles Orn.

Praegu toimub Kaarma vallas õppetöö Kaarmal, Eiklas ja Astes ning kolme hoone ülalpidamiskulud on väga suured. Orn lubas, et arutelu koolide edasise saatuse üle tuleb laiapõhjaline, küsimus arutatakse läbi nii koolide kui ka lastevanematega.

Tulenevalt majanduslikust kitsikusest kavatseb Kaarma vald vaadata üle ka Kuressaare linnaga sõlmitud ühise haridusruumi lepingu tingimused. “Tahame lepingu tingimusi linnaga arutada, sest need on Kaarmale liiga kulukad,” ütles Kaarma valla haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Ülle Soom. “Ajad on tunduvalt viletsamad, võrreldes sellega, kui linnaga leping sõlmiti,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)