Juhtkiri: Rootslane teeb uut maapanka (10)

Juhtkiri: Rootslane teeb uut maapanka

 

Eelmise majanduskriisi ajal heideti nalja, et kui tahad, et su rahanatuke säiliks, pane see maapanka. Maapanga all ei mõelnud hambamehed toona seda suure kolinaga kokkukukkunud krediidiasutust, vaid maad, mis asub panga peal. Ajakohane sõnademäng oli tol ajal kõikjal populaarne.

Nüüd on käes aeg, kus rootsi ärimees ehitab Eestis, sealhulgas ka Saare maakonnas endale uut “maapanka”. Kaubaks läheb kõik, ka kohalike silmis täiesti väärtusetud maatükid. Kas tegemist on tulevase hakkpuidu tootja, tuuleparkide rajaja, põlluharija või mõne muu ala viljelejaga, seda kõrgelt haritud ja meediat vältiv härrasmees seni ise avalikustanud ei ole.

Kõik, kes on aga saanud oma väheväärtusliku maa või metsa maha müüa, kuulevad oma raskemaks muutunud kukrus rahakõlinat. Ei ole veel palju vett merre voolanud ajast, mil meil olid suured hirmud selle ees, et Saaremaa müüakse tükikaupa välismaalastele maha. Kas nüüd, kui oleme euroliidus, tundub hirm müüa oma kodusaar jupiti ühe mehega seotud firmadele väiksem, kui eelmisel korral?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)