Kirik soovib külaarengu rahaga kalmistuid korrastada (6)

EELK peapiiskop Andres Põder soovib, et külade uuendamise ja arendamise meetme (MAK meede 3.2) alt hakataks edaspidi toetama ka kalmistute rajamist ja haldamist.

Andres Põdra sõnul on kalmistud läbi ajaloo olnud eriti maapiirkondades kohaliku elukeskkonna ja kohalike tavade lahutamatu ja eripärane vorm.

“Seetõttu peame väga oluliseks, et nii riik kui ka usulised ühendused koos leiavad vahendeid ja võimalusi, et meie maapiirkondade kalmistud oleksid korrastatud ja kasutatavad ning kestaksid inimelu märgilise staatuse kandjana ka järeltulevatele põlvedele,” kirjutab peapiiskop Andres Põder kirjas põllumajandusministeeriumile, soovitades kalmistute temaatikaga arvestada ka Leader-meetme rakendamisel.

Liikumise Kodukant tegevjuhi Kai Krabo sõnul on kalmistute korrastamise toetamine igati omal kohal, kui toetust selleks saavad külaseltsid, sest tegemist on ikkagi külade meetmega külade arenguks. Juba praegu on mõned külaseltsid võtnud Krabo sõnul oma õlule mitmete vanade hooletusse jäänud surnuaedade hooldamise, kuna keegi teine seda teha ei jõua. “Külaelanikud, kellel on kalmistuga emotsionaalne side, teevad seda heameelega ja selle jaoks tegelikult küsitakse siit-sealt juba raha ka,” rääkis Krabo.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)