Lasteaiaõpetajad said linnalt lüüa (4)

Kuressaare kohtumaja otsustas jätta rahuldamata kahe 5. lasteaia endise õpetaja hagi Kuressaare linna vastu.

Lasteaiaõpetajad esitasid kohtule hagi Kuressaare linnavalitsuse vastu töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamise, selle formuleeringu muutmise ja hüvitise nõudes ning palusid kohtul tunnistada nende koondamine ebaseaduslikuks. Lisaks soovisid nad linnalt töölepingu ebaseadusliku lõpetamise eest hüvitist 62 907 krooni.

Lasteaednike vastasseis oma tööandjaga sai alguse mullu aprillis, kui linnalt palka saavate töötajate 18-protsendilise palgakärpega mitte nõustunud 5. lasteaia töötajate palku vähendati ühepoolselt.
Lasteaiaõpetajad pöördusid töövaidluskomisjoni, mis selle ka ebaseaduslikuks tunnistas.

Nad said küll õiguse, kuid seejärel ka koondamisteate. Töötajad ei olnud asjade sellise käiguga rahul ja esitasid augustis kohtusse hagi, et kohus otsustaks, kas töölepingu lõpetamisel oli ka seaduslik alus.
Linnavalitsuse esindaja väitel pakuti õpetajatele korduvalt ka tööd, kuid nood ei nõustunud seda madalama palga eest vastu võtma. Aprillis toimunud kohtuistungil pooled kompromissile ega muul viisil kokkuleppele ei jõudnud.

Kohus tegi eile otsuse, et tööandjal oli seoses majandusliku olukorraga vajadus koondamiseks. Töölepingu tingimusi saab muuta üldjuhul töötaja nõusolekul. Kui töötaja sellega ei nõustu, tööandja teda endistel tingimustel aga rakendada enam ei saa, siis on töölepingu lõpetamine koondamise tõttu igati seaduspärane, leidis kohus.
Lasteaiaõpetajatel on õigus esitada apellatsioonkaebus Tallinna ringkonnakohtule.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)