Aarne Lember kritiseerib Rüütlit Rahvaliidu sälitamise soovi eest (10)

Aarne Lember kritiseerib Rüütlit Rahvaliidu sälitamise soovi eest

PERSPEKTIIVI EI NÄE: Ka hobusekasvatajana tuntud Aarne Lember kritiseerib endise Eesti Maarahva Erakonna tiiba eesotsas president Arnold Rüütliga, kes asus Rahvaliidu säilimist pooldava seltskonna etteotsa. Fotol paremal Kristiina Raud.
Foto: Tõnu Veldre

Endise riigipea Arnold Rüütli äripartner Audla osaühingust, peretuttav ja kunagisi suurimaid toetajaid Saaremaa rahvaliitlaste juht Aarne Lember kritiseerib Rüütli soovi Rahvaliitu erakonnana säilitada.

“Arnold Rüütel käib ise ringi ja pakub igale võimalikule kandidaadile erakonna juhi kohta,” ütles Rahvaliidu Saaremaa maakonnaühenduse juht Aarne Lember eile Saarte Häälele. “Aga kõik potentsiaalsed kandidaadid on ära öelnud.”

Rahvaliidu Saare maakonnaühenduse üleeilsel konverentsil toimunud salajasel hääletusel oli sotsiaaldemokraatliku parteiga ühinemise poolt 24 ja vastu kolm. Aarne Lemberi sõnul on maakonnas 340 Rahvaliidu liiget ja esindatus konverentsil peab olema vähemalt üks kahekümnele.
Ise Rahvaliidu sotsidega ühinemist pooldava Aarne Lemberi meelest püüavad erakonda säilitada eelkõige need “suured juhid”, kes on ise avalikkuse ees välja öelnud, et nad enam riigikogusse ei kandideeri.

Ta avaldas kahetsust, et Arnold Rüütel nii naiivne on. Aarne Lember ütles, et 23. mail toimuval erakorralisel kongressil võib aga tulla ka otsus, et ühinemist ei toimu. Ühinemise vastaste etteotsa asunud president Rüütel on enda ümber kogunud üsna arvestatava osa vanemaealisest liikmeskonnast, millega on liitunud ka nooremaid.

“Kuna paljud erakonna vanemad liikmed on Arnold Rüütlist väga vaimustunud, siis võibki emotsioonide tasandil tekkida olukord, et hääletatakse ühinemise vastu,” rääkis Lember. “Kui see juhtub, siis ilmselt lahkub Rahvaliidust kuni paar tuhat aktiivsemat liiget.”

Tema sõnul annab just see erakonna osa endale aru, et samamoodi jätkates ei ole neil Eesti poliitilisel maastikul enam mingeid šansse.
Kauaaegne Rahvaliidu liige, Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam kinnitas, et ka tema arvates ei jõua Rahvaliit üksinda enam kusagile välja. “Umbes aasta tagasi tegime Rahvaliidu volikogule kirja, milles allakirjutanud avaldasid oma seisukoha erakonna edasise saatuse suhtes,” rääkis Aardam. “Selle eest me saime muidugi kõvasti nahutada.”

Tema sõnul seisis kirjas, et erakond peaks natuke laiemalt ringi vaatama, kuidas edasi minna, et tekitada Eesti poliitmaastikul mingi tasakaalustav jõud. Aardam ei salanud sedagi, et tookord vaadati ka Keskerakonna poole, kuid sotsiaaldemokraatidega läksid läbirääkimised paremini käima.
“Mina olen seda meelt, et üksinda edasi minna pole enam võimalik,” ütles Aardam. “Rahvaliidu maine on väga madalale kukkunud ja seda enam tagasi ei pööra.” Ta lisas, et kui Arnold Rüütel on oma põhimõtetele kindlaks jäänud, ei saa talle seda muidugi ka pahaks panna.

Toivo Vaik, Andres Sepp

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 89 korda, sh täna 1)