Põllumehed tahavad mikroettevõtetele 63 miljonit krooni lisatoetust (1)

Eesti põllumeeste keskliit tegi põllumajandusministeeriumile ettepaneku suurendada tagantjärele mikroettevõtete investeeringutoetuse (meede 1.4.1) III taotlusvooru eelarvet 63 miljoni krooni võrra.

Põllumeeste keskliidu juhatuse esimehe Üllas Hundi sõnul peaks taotlusvooru eelarvet suurendama sellises mahus, et toetust saaksid ka need kvalifitseerunud taotlejad, kes jäid eelarvepiirangu tõttu toetuse saajate ringist välja.

2009. aasta sügisvooru eelarve oli 120 miljonit krooni ja selle raames sai toetust 304 taotlust. Kokku esitati taotlusvooru 471 taotlust, küsides kokku 212 miljonit krooni. Rahuldamata jäi 92 miljoni krooni eest taotlusi, millest kvalifitseerunud taotlused moodustavad 63 miljonit krooni.
Tuginedes tootjate arvukatele päringutele ja nõudmistele, tuleks põllumeeste keskliidu hinnangul rahuldada kõik meetme 1.4.1 sügiseses taotlusvoorus heakskiidetud taotlused ja suurendada taotlusvooru eelarvet 63 miljoni krooni võrra kuni 183 miljoni kroonini.

Taotlusvooru eelarve suurendamise rahalise allikana soovitab põllumeeste keskliit kasutada maaelu arengukava (MAK) sama telje teisi meetmeid (v.a investeeringumeetmed 1.4.1 ja 1.4.2), kus võib täheldada alataotlust. Teise võimalusena tuleb kõne alla vähendada veel avamata meetmete eelarvet.
Kirjas põllumajandusministeeriumile leiab Üllas Hunt, et investeeringud põllumajandusmasinatesse on praegu äärmiselt vajalikud.

Paljudel juhtudel on põllumajandusmasinate soetamine seotud juba alustatud projektidega (farmid, sõnniku- ja söödahoidlad), mis ilma uue tehnikata võib negatiivselt mõjutada kogu ettevõtte käekäiku. Samuti võivad muutuva majanduskeskkonna tõttu oluliselt muutuda ettevõtete rahalised näitajad, mis võivad teha talu või ettevõtte kvalifitseerumise edaspidi veelgi ebatõenäolisemaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 8 korda, sh täna 1)