Muhulannad-saarlannad tantsisid Jõgeval uusi naistetantse

Jõgeva kultuurikeskuses toimunud uute naistetantsude konkursil esitasid naisrühmad Tokkroes Muhust ja Saaremaa Leisi valla Sõlus oma juhendaja Anne Keerdi loodud tantse.

Konkurssi juhtinud folklooriseltsi Jõgevahe Pere kunstiline juht ja Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Airi Rütter kiitis Tokkroesi esinemist sisse juhatades nägusaid Muhumaa naisi, nende tõeliselt kunstipäraseid rahvarõivaid nägusate põllede ja pitsidega. Seejärel võisid teisedki tantsijad ja pealtvaatajad kaasa elada hoogsale ja kaasakiskuva meloodia saatel tantsitavale “Tüdrikute polkale”. “Selle tantsu õppimise ja esitamise teevad paeluvaks hästi huvitavad sammud,” kiitsid naisrühma tantsijad Marina Vaga ja Anne Auväärt.

“Seda et “Tüdrikute polkat” tantsivad muhulased, saab kindlasti aru juba meie rahvarõivaste ja temperamendi järgi,” ütles juhendaja Anne Keerd, kes oli tantsuviisiks valinud vanaaegse Muhu rahvaviisi “Joosepi polka”.
“Aga meil Muhumaal on kõik tüdrukud,” vastas Keerd küsimusele, kuipalju on Tokk-roesis naisi, kuipalju tüdrukuid.
Anne Keerdi loodud ja selgeks õpetatud tantsu “Mere igatsus” esitas konkursil naisrühm Sõlus Leisi vallast. “See on Albert Uustulndi meloodial põhinev võrdlemisi rahulikus tempos loodud tants, mis väljendab merearmastust ja mereigatsust,” ütles autor.

Uute naistetantsude konkursil esines üle kolmesaja tantsija rohkem kui kolmekümnest naiste, memmede või neidude rühmast. Konkursi eesmärk oli saada tantse 2011. aasta suvel Jõgeva linna kesk-staadionil toimuvale esimesele Eesti naiste tantsupeole. Muhulaste ja saarlaste esitatud tantsud pälvisid tugeva aplausi, kuid preemiat või eripreemiat siiski mitte, mis ei välista aga nende valimist naiste tantsupeo repertuaari.

“Saaremaal on üheksa naisrühma ja usutavasti soovivad nad kõik Jõgeval toimuval tantsupeol kaasa lüüa,” ütles Anne Keerd.

Jaan Lukas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)