Juhtkiri: Ajaloolased eriarvamusel (4)

Oh seda eestlaste minevikku küll! See on nii vastuoluline, et ajab ajaloolasedki isekeskis vaidlema. Millise meelsusega keegi neist on, selline on ka tema kirjutatud ajalugu. Seal ei pane mitte midagi paika valemi järgi nagu füüsikas või matemaatikas seda tehakse, olgu võim milline tahes. Ajalugu on ajalugu.

Pealinnas elav ajaloolane leiab, et muhulastele ja saarlastele tuntud kirjamees Juhan Smuul oli küüditaja ja tänav Kuressaares ei tohiks sihukese mehe nime kanda. No võta sa kinni, kuidas keegi asjadest aru saab. Kui võtta kätte ükskõik milline punasel ajal ilmutatud teos, ikka leiab sealt ülistusi toonaste valitsejate aadressil. Aeg oli selline, muidu poleks raamat trükivalgust näinudki.

Vähe veel sellest, et riigid ja ideoloogid vaidlevad ajaloo üle. Ühe mehe tõde, et muhulasest kirjamees olnud küüditaja, ei saa veel olla ajalooline tõde. Teine tuntud ajaloolane lükkab tema väited ümber, sest ei ole sellist asja varem kusagilt kuulnud. Arvame, et kaugel pole päev, kui kellegi silmis ollakse okupant juba ainuüksi selle eest, et kunagi oktoobrilaps oldud sai.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)