Ajakaja: Ma vaatan sillalt kiikriga… (1)

Tuhk ajas mu sillale – tuli Euroopasse sõita läbi Skandinaavia ja seega mööda Taani sildu. Loomulikult läksid mõtted ka kodusaare silla peale – et kas ja millal ja nii edasi…

Taani sillad on ilusad. Enamik sildu maailmas on tehtud ikka ka arhitektuuriliselt vaatamisväärseks. Sillal olles on eriline tunne – eriti keset merd oleval sillal – ees ja taga ja kõrval on veteväli ja tunne on just selline, et “suudan üle vetevälja kõndida”. Romantiline ja luuleline nüanss veel lisaks.
Taanis on sillale sõitmine päris kallis – see suurim Rootsi ja Taani vaheline sild – üks ülesõit maksab ligi 40 eurot. Järgmised kaks silda, mille pead ka ületama, kui maad mööda Euroopasse ihaled, maksavad kokku umbes 30 eurot üks ots. Ilus lõbu, aga ka kallis.

Sildade ehitus ei lõpetanud laevaliiklust – Rootsist Taani ja Taanist mandrile pääseb endiselt ka laevaga. Laevad on odavamad, kuid aeglasemad. Ilmselgelt on aeg see, mis maksab…
Eestlase jaoks on Taani sillad kallid. Kallid on need ka taanlase jaoks, aga mis sa hädaga peale hakkad. Tahaks ju kiiresti koju. Kes ei tahaks?
Saaremaale ja Muhusse viivast sillast on palju kõneldud. Plaane ja projektegi tehtud. Looduse pärast muretsetud ja muid taustaprobleeme lahatud. Selge on see, et iga uus protsess toob kaasa muutusi ja need tekitavad inimestes esialgu vastakaid tundeid ja reaktsioone. Kuid ilma muutusteta ei ole arengut. Ei ole edasiminekut ja kasvamist.

Taanlased on säilitanud ammuse traditsioonilise laevaliikluse ja samas haaranud kinni ka uutest lisavõimalustest – ehitanud sillad üle oma väinade. On erinevaid võimalusi nii väiksema kui ka suurema rahakoti omaniku jaoks. Ja on leitud kompromiss emakese loodusega. Lisaks on saadud ka midagi ilusat – silmale ja hingele. Ning kuigi nendel sildadel autoga sõites peatuda ei lubata, kestab sõit neid ületades piisavalt kaua, et kaunitest vaadetest ja avarusest hingele kosutust saada.
Kuidas jääb meie unistuste sillaga? Kas seda oleks liiga palju meie rahakotile, meie loodusele? Kas meie arengud saavad silla kaudu energiat juurde? Seda ei tea enne, kui kogenud pole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)