Venemaa edestas USA-d teraviljatoodangu osas

Venemaa edestas USA-d teraviljatoodangu osas

 

Esimest korda ajaloos möödub Venemaa nisutoodangu maht sel aastal USA toodangu mahust. See näitaja on Venemaa uue põllumajandusstrateegia tulemus, kirjutab Pariisi parempoolne ajaleht Le Figaro.

Juba külma sõja aastail ei puudutanud Nõukogude Liidu ja USA konkurents ainuüksi võidurelvastumist. Kuid nüüd, 19 aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist on Venemaa ja Ameerika võidujooks põllumajanduses taas päevakorda kerkinud.

Esimest korda ajaloos on Venemaal õnnestunud saavutada kauaihaldatud eesmärk: ületada Ameerikat nisutoodangu mahu poolest. Vastavalt USA põllumajandusministeeriumi prognoosile ulatub Venemaa nisutoodang aastatel 2009–2010 61,7 miljoni tonnini, USA-s on sama näitaja 60,314 miljonit tonni. Vahe ei ole suur, kuid siiski piisavalt märkimisväärne, et see sündmus läheks ajaloo annaalidesse.

“Venemaa sai omamoodi revanši pärast seda, kui USA oli möödunud temast 2009. aastal kui maailma suurimast maagaasitootjast,” ütleb ajalehele Le Figaro antud pikemas usutluses Rahvusvaheliste Suhete ja Strateegiate Instituudi (Institut de Relations Internationales et Strategiques – IRIS) Venemaa küsimuste spetsialist Arnaud Dubien. “Toiduainetega varustamise stabiilsus on Venemaa jaoks alati olnud väga hell küsimus. Siin käib jutt riigi strateegilisest julgeolekust,” märgib ta.

Edasi loe laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)