Kaarma volikogu keelas Kudjapel tuulikute püstitamise ära (6)

Kudjape väikeelamute piirkonna elanike pöördumise peale otsustas Kaarma vallavolikogu üleeile keelata Kudjape alevikus kui kompaktse asustusega piirkonnas igasuguste tuulegeneraatorite ja muude analoogsete suurte mastrajatiste paigaldamise.

Kaarma volikogu esimees Urmas Lehtsalu ütles Oma Saarele, et volikogu arutas teemat põhjalikult, misjärel tuli kujundada valla seisukoht tuulegeneraatorite püstitamise osas.
“Volikogu seisukoht oli, et meie generaatoreid ei luba ja ei luba ka suuri torne ehitada edaspidi,” sõnas Lehtsalu. Mis saab aga Kudjape elaniku Rein Õue plaanidest, kellele vald jaanuaris tuulegeneraatori ehitusloa andis ning kes on selle püstitamisega juba ka algust teinud, Lehtsalu praegu öelda ei osanud.

“See on natukene komplitseeritud teema, kuna seisukoht võeti alles nüüd, aga Õuele on luba väljastatud varem,” nentis ta, lisades, et samas oli Rein Õue taotlus tähtajaline ning tal on põhimõtteliselt õigus püstitada generaator 1–3 aastaks.
“See, kas tema tohib oma tuuliku püstitamist jätkata, ei ole veel otsustatud. Vald alles räägib temaga selles osas läbi,” lausus Lehtsalu.

Ka vallavanem Margus Mägi tunnistas, et edasine sõltub Rein Õuega läbirääkimiste tulemusest, paraku ei ole Õue praegu Eestis.
Mägi nentis, et antud juhul võib Rein Õue tuulegeneraatorit käsitleda pilootprojektina just seetõttu, et selleks väljastati ajutine ehitusluba. “Rohkem neid Kudjapele ei tule, see on kindel, sest kogukonna suhtumine sellesse on meile nüüd teada,” kinnitas ta.

Kaarma vallavalitsuse 15. jaanuaril väljastatud ehitusloa alusel on Kudjapel elaval Rein Õuel õigus paigaldada otse linnaservas oma koduhoovi kuni 15 meetri kõrgune tuulegeneraator.
Tuuliku paigaldamise luba tekitas suurt pahameelt aga naabrites, sest ehitusloa väljaandmise dokumentatsioonis oli mitmeid puudusi. Seetõttu peatas vald ajutiselt ehitusloa ja palus Õuel dokumente täiendada andmetega tuuliku varju ja müra mõjudest naaberkinnistutele.
Lisauuringud kinnitasid, et kardetud mõjud puuduvad või jäävad lubatud piiridesse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)